Rezultati popisa: Koja je općina najnepismenija u FBiH?

0
5

REZULTATI POPISA Koja je općina najnepismenija u FBiH?

BiH – U Federaciji Bosne i Hercegovine živi 2.219.220 stanovnika, od toga je 50,97 posto žena, a 49,03 muškaraca, dok je broj nerezidentnih stanovnika 153.185, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Federalnog zavoda za statistiku.

Kako je pojasnila sekretarka Federalnog zavoda za statistiku Galiba Karačić najveći broj stanovnika ima Tuzlanski kanton, dok je Bosanskopodrinjski kanton (BPK) s najmanjim brojem stanovnika. Žena ima najviše u Kantonu Sarajevu, a najmanje u Kantonu 10.

Prosječna starost u Federaciji je 38,38 godina, dok Posavski kanton, BPK, Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i Kanton 10 imaju starost koja je veća od prosjeka. Tako Kanton 10 ima prosječnu starost od 41,34 godine što ovaj kanton čini kantonom s najstarijim stanovništvom.

Posmatrano po općinama Općina Bužim ima najmlađe stanovništvo i prosjek godina u toj općini je 32,26 godina, dok je Bosansko Grahovo općina s najstarijim stanovništvom s prosječnom starošću od 54,18 godina.

Najveći broj mladog stanovništva živi u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), dok BPK ima najmanji udio mladih, a najaviše starih ima u Kantonu 10, dok Unsko-sanski kanton ima najmanji udio starog stanovništva.

Govoreći o pismenosti koja se odnosi na osobe starije od 10 godina, Karačić je naglasila da ovaj entitet ima 2,6 posto nepismenog stanovništva. U općini Trnovo najviše je nepismenih i to 10,3 posto, dok je najmanji broj nepismenih u sarajevskoj općini Centar.

Visoku i višu stručnu spremu ima 13,2 posto stanovništva, a najviše visoko obrazovanih ima Kanton Sarajevo od 23,3 posto, a Srednjobosanski kanton (SBK) ima najmanje visoko obrazovanog stanovništva od 8,9 posto.

Kada je u pitanju informatička pismenost 39 posto stanovništva je kompjuterski pismeno, 24 posto stanovništva je djelimično pismeno, informatički nepismeno ih je 36 posto, dok jedan posto osoba nije odgovorilo na ovo pitanje.

Među brojnim danas prezentiranim podacima je i onaj da je 71 posto žena rađalo, dok 8,2 posto populacije imaju određenih zdravstvenih poteškoća.

U Federaciji živi 70,40 posto Bošnjaka, 20,44 posto Hrvata, 2,55 posto Srba i 3,6 posto ostalih, 0,83 nije se izjasnilo, a 0,19 posto je nepoznato. Kao Bošnjaci najviše se izjasnilo stanovništva u Tuzlanskom kantonu, a najviše osoba koje su se izjasnile kao Srbi je u Kantonu Sarajevo.

Kao pripadnici islamske vjere izjasnilo se 71,21 posto stanovništva, kao pripadnici katoličke 22,10 posto, dok se kao pripadnici pravoslavne vjere izjasnilo 2,57 posto. Bosanski jezik govori 74,64 posto stanovništva, hrvatski 21,7 posto, i srpski 1,9 posto.

Obavljeni popis u Federaciji koštao je 15.407.201 miliona KM, a Karačić naglašava da se posljednja verifikacija konačnih rezultata Međunarodne posmatračke misije (IMO) očekuje u naredna tri mjeseca.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime