Rezolucija o Sutorini: Predloženo poništenje ugovora sa Crnom Gorom

0
39

10731106_1494982490786175_2352733625582041320_nBiH, Crna Gora   ̶  Poslanik u novoizabranom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović u zvaničnu parlamentarnu proceduru uputio je Rezoluciju o Sutorini.

“Imajući u vidu da je pitanje Sutorine izuzetno važno za budućnost Bosne i Hercegovine, a shvatajući i značaj direktnog izlaska BiH na međunarodne vode, kao i podržavajući napore da se objektivno utvrde pravne, historijske, geografske, ekonomske i druge činjenice u vezi sa Sutorinom, ja sam, koristeći odredbe člana 167 Poslovnika Zastupničkog doma i zvanično uputio Rezoluciju kako bi najviši zakonodavni organ BiH napokon zauzeo vrlo jasan stav o ovom pitanju”, rekao je Denis Bećirović za Klix.ba dodavši da je u Rezoluciji predložio neprihvatljivu ocjenu prijedloga ugovora sa Crnom Gorom.

“Predložio sam da Zastupnički dom ocijeni neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra, a prema kojem bi Sutorina trebala, voljom državnih organa BiH, trajno ostati u sastavu Crne Gore”, rekao je Bećirović.

Podsjećamo, Vijeće ministara se oglušilo o pozive stručnjaka i šire javnosti koji su isticali da se ovakvim ugovorom Crnoj Gori dobrovoljno ustupa dio prostora BiH.

“U tekstu Rezolucije sam predložio da Zastupnički dom pozove Predsjedništvo BiH da odbije sadašnji prijedlog Vijeća ministara te da ga vrati na ponovno razmatranje. U tekstu stoji i da Zastupnički dom smatra da je potrebno osnovati Komisiju koja će u narednom periodu konsultirati priznate stručnjake iz oblasti prava, historije, ekonomije i geografije, ali i ostale relevantne osobe koje bi mogle pomoći u pitanju rješavanja Sutorine. Na koncu, predložio sam da Zastupnički dom vrlo jasno traži od Vijeća ministara i Predsjedništva da prilikom pregovora o državnoj granici uvaže činjenicu da Crna Gora ne može dokazati vlasništvo nad Sutorinom, jer je i u Ustavu Federativne narodne republike Jugoslavije iz 1946. godine navedeno da se republičke granice mogu mijenjati samo pod uslovom da Narodna skupština ratificira dogovor na saveznom nivou i uz saglasnost republika. Jasno je da do takve ratifikacije na saveznom nivou nije došlo, ali ni od strane Narodne skupštine BiH”, rekao je Bećirović dodavši da će ovo biti jedan test državnosti i odgovornosti za državne poslanike u našoj zemlji.

Rezolucija je upućena prema Kolegiju Zastupničkog doma, koji će je staviti na dnevni red sjednice zakazane za 29. decembar, a moguće je da bude stavljena na dnevni red sjednice koja će biti održana nakon Nove godine.

Bećirović ne može u ovom trenutku govoriti o podršci pri izjašnjavanju, ali očekuje da se uvaže priloženi argumenti.

“Jasno je da je i prema odredbama Berlinskog kongresa BiH imala dva izlaza na more – Klek i Sutorinu. Sutorina se proteže na 83,7 kvadratnih kilometara i to je važna činjenica za ekonomiju Bosne i Hercegovine i nadam se da će biti dovoljno dobre volje i spremnosti da se uvaže svi argumenti”, zaključio je Bećirović.

(Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime