Rezolucija o Palestini ponovo pred Vijećem sigurnosti

0
0

palestinska-zastita-v-sign-zastavica-epa-mainPalestina ̶  Arapska liga je odlučila iznijeti Palestinsku rezoluciju pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, odbačenu u ranijem izjašnjavanju.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu, rečeno je kako je ova organzacija zadužila Kuvajt, Mauritaniju, Jordan, Egipat i Maroko da osiguraju međunarodnu podršku rezoluciji kojom se predviđa prekid izraelske okupacije Palestine i trajno riješenje palestinskog pitanja.

U finalnoj izjavi ministara se kaže kako Arapska liga podržava napore Palestinske Države ka priključenju Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i drugim međunarodnim institucijama, sporazumima i poveljama. Saradnja zemalja članica s ciljem priznavanja Palestine kao samostalne države u granicama prije 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom će se nastaviti.

U tom smjeru je pozdravljeno priznavanje Palestine sa strane Švedske, te prijedlozi rezolucija u parlamentima Engleske, Irske, Španije Francuske i Portugala, ali i potezi italijanskog parlamenta.

Arapska liga je poručila da Izrael zasigurno neće biti priznat kao isključivo jevrejska država i da se zastrašivanje palestinskog vodstva neće prihvatiti. Konačno, izražena je podrška vladi nacionalnog jedinstva, pod vodstvom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

(trt.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime