Resorna ministarstva spremna za organizaciju EYOF-a 2019

0
6

Resorna ministarstva spremna za organizaciju EYOF-a 2019

BiH – U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine održan je sastanak na temu EYOF 2019 sa ciljem rješavanja zahtjeva Evropskog olimpijskog komiteta koji insistira od organizatora Festivala da obezbjede finansijsku garanciju za organizacioni budžet u visini od 12.000.000 KM.

Tokom sastanka su predočeni ključni dokumenti koji nedvojbeno pokazuju spremnost resornih ministarstava za organizaciju ovog najznačajnijeg sportskog događaja od Olimpijskih igara 1984. godine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je prvo preduzelo konkretne mjere preko Vijeća ministara BiH koje je donijelo Odluku o izdvajanju sredstava za EYOF 2019 u visini od 1.900.000 KM u toku 4 godine.

Takođe, ugodno iznenađenje današnjeg sastanka je obraćanje ministra Kantona Sarajevo g.Mirvada Kurića i Odluka Vlade Kantona Sarajevo koje je dalo garancije na iznos od 1.320.000 takođe za 4 godine organizacije.

Odlukom Skupštine, Grad Sarajevo je izdvojio sredstva u visini 950.000 KM, a Grad Istočno Sarajevo sredstva u visini 500.000 KM.

Navedene finansijske garancije su jasan pokazatelj Evropskom olimpijskom komitetu da naša država, odnosno resorna ministrastva za sport čine evidentne napore ka zatvaranju finansijske konstrukcije Projekta i da su jako blizu iste. Na ove budžete treba dodati i iznos participacije svakog učesnika Festivala koji će obezbjediti iznos od cca 2.500.000 KM.

Načelnu i finansijsku podršku su dala i entitetska Ministarstva nadležna za sport koja bi trebali obezbijediti po 1.500.000 KM, a čije garancije se očekuju u kratkom roku.

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH gđa Zora Dujmović je preuzela obavezu da izvjesti Vladu Federacije i zatraži konkretnu, a ne načelnu finansijsku podršku, dok je ministar Ministarstva civilnih poslova gdin. Adil Osmanović dodao i jasno izrekao opredjeljenje Federalne Vlade na čelu sa premijerom gosp.Novalićem da konkretno podrže ovaj najveći sportski projekat u našoj zemlji od Olimpijade 1984.

Ministrica Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske gđa Jasmina Davidović uputila je pismeno izvinjenje zbog nemogućnosti prisustvovanja sastanku u kome stoji načelna saglasnost Ministarstva za sudjelovanje u finansijskoj i organizacionoj podršci ovom Projektu kao i podrška Projektu Vlade RS donesena 12.05.2016. što predstavlja još jednu potvrdu odluke Narodne skupštine RS o podršci projekta EYOF.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH g.Marijan Kvesić je upozorio na ozbiljnost situacije, kratke vremenske rokove, kao i podatak da će navedene obezbjeđene garancije i izvještaj firme EYOF 2019 d.o.o. biti detaljno analiziran na sutrašnjem sastanku Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta koji će se održati u Taragni, Španija.

Sastanku su prisustovali čelnici resornih ministarstava za sport, predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, direktor EYOF 2019 d.o.o. te delegacija Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine: ministar Ministarstva civilnih poslova BiH gosp.Admil Osmanović, koji je predsjedavao sastankom, pomoćnik ministra za sport gosp.Suvad Džafić, ministrica Ministarstva kulture i sporta FBiH gđa Zora Dujmović, ministar Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo gosp. Mirvad Kurić, gradonačelnik Grada Sarajevo gosp.Ivo Komšić i zamjenik gradonačelnika gosp.Abdulah Skaka, šef kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo gosp. Veselin Mijanović, predsjednik OK BiH gosp.Marijan Kvesić, potpredsjenik OK BiH prof.dr Izet Rađo, potpredsjednik OK BiH gosp. Siniša Kisić, generalni sekretar OK BiH mr.sci Said Fazlagić i direktor EYOF 2019 d.o.o. gosp. Samir Avdić.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime