Republika Srpska dva puta zaduženija od Federacije BiH

0
14
Republika Srpska dva puta zaduženija od Federacije BiH
Banja Luka – Tegeltija kaže da je ukupni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju 4,96 milijardi KM, odnosno 56 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 3,99 milijardi KM ili 45 odsto BDP-a.

Narodna skupština Republike Srpske danas će razmatrati inormaciju o zaduženosti RS-a koja je prema mišljenju opozicije zabrinjacajuće visoka i premašuje oiznos od pet milijardi KM.

Ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 5,06 milijardi KM, navodi se u informaciji o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija naveo je da je na kraju prošle godine spoljni dug iznosio 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM.

„Kada je riječ o spoljnom dugu, dug budžeta Republike Srpske iznosio je 1,86 milijardi KM, dug jedinica lokalne samouprave bio je 63,45 miliona KM, a javnih preduzeća i Investiciono – razvojne banke 964,68 miliona KM“, rekao je Tegeltija predstavljajući ovu informaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je napomenuo da je, u strukturi unutrašnjeg duga, dug budžeta Srpske iznosio 1,53 milijarde KM, da je dug jedinica lokalne samouprave bio 330,36 miliona KM, a fondova socijalne sigurnosti 309 miliona KM.

Tegeltija kaže da je ukupni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju 4,96 milijardi KM, odnosno 56 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 3,99 milijardi KM ili 45 odsto BDP-a.

Ministar finansija rekao je da se spoljni i unutrašnji dug redovno servisiraju, te da je po tom osnovu u 2014. godini u glavnoj knjizi trezora na ime rashoda evidentirano 518,14 milion KM.

„Na servis spoljnog duga odnosi se 264,98 miliona KM, a na servis unutrašnjeg duga 253,16 miliona KM. U prošloj godini povučeno je 643,25 miliona KM kreditnih sredstava“, dodao je Tegeltija.

Ukupan spoljni i unutrašnji dug Federacije BiH početkom ove godine iznosio je 5,8 milijardi KM, a to znači da je u relativnom odnosu Republika Srpska dva puta zaduženija od Federacije BiH.

(Vijesti.ba / SB)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime