Republika Srpska spremna za rat: Rakete zemlja-zemlja, velike razorne moći sakrivene u kasarni Kozara!

0
33

unim

U BiH je samo prošle godine uništeno oko 1.000 tona viška naoružanja i municije, te oko 15.000 komada oružja. U proteklih sedam do deset godina uništeno je 12.000 tona viška naoružanja i municije, te više od 150.000 komada oružja.

Ostalo je još da se uništi 16.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava i 40.000 komada raznog naoružanja. Ono što je vrlo indikativno i vrlo simptomatično, upozorava za agenciju Patria profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović, je činjenica da je većina uništenog naoružanja bila u vlasništvu nekadašnje Vojske Federacije BiH. Uništeno je, prema podacima profesora Ahatovića, 32.000 pušaka M-16A1 koje su odgovarale NATO standardima.

S druge strane u kasarnama u bh. entitetu Republika Srpska i dalje se drži naoružanje bivše JNA koje čeka na uništenje po desetak godina. – Upravo je to slučaj sa taktičkim raketama zemlja-zemlja 9K52 LUNA /NATO kod. FROG 7/ koje se nalaze u kasarni „KOZARA“ u Banjoj Luci – upozorava profesor Ahatović. – Radi se o nekoliko lansernih specijalizovanih kamiona ZIL-135 sa pogonom 8X8 koji nisu u voznom stanju i određen broj raketa 9K52 koji su se po mojim saznanjima do februara 2014. godine nalazilli u kasarni „KOZARA“.

To oruđe jeste zastarjelo, radi se o sistemima kupljenim od SSSR-a 1970. godine za potrebe JNA koji imaju domet od 70 km, ali pošto se radi o raketama koje nemaju osjetljivih optoelektronskih sklopova za vođenje i sa kojima se gađa po balističkoj ubacnoj putanji, takvo oruđe može biti spremno za dejstvo za svega 20 minuta, ako nema nepopravljivih mehaničkih kvarova ili problema sa gorivom na samoj raketi – dodaje profesor. Dakle, dok se perspektivno oružje u FBiH uništava kao višak dotle se u kasarnama u RS drže taktičke rakete zemljazemlja koje su skoro pa u operativnom stanju, piše Patria.

Screenshot_24
nap.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime