Rekonstrukcija džamije Aladža koju je VRS srušila

0
303

indexFoča – Rekonstrukciju džamije Aladža u Foči finansirat će Generalna direkcija vakufa Turske što je ozvaničeno i sporazumom potpisanim sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice BiH 10. marta. Amra Hadžimuhamedović, predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kaže da je rekonstrukcija Aladža džamije od izuzetne važnosti za kulturno-historijsko naslijeđe Jugoistočne Evrope.

– Nakon sedmogodišnjeg rada na identificiranju prioriteta za obnovu,  Aladža džamija je zajedno sa sarajevskom Vijećnicom i Helenističkom gradinom Daorson u okviru projekta integrirana zaštita kulturno-historijskog naslijeđa JI Evrope stavljena na listu prioriteta Vijeća Evrope. Za nju je urađena potpuna dokumentacija, aplicirali smo za sredstva iz IPA fondova Evropske komisije. Taj proces je zaustavljen zbog političkih i ideoloških razloga, prije svega, u Ministarstvu civilnih poslova. Najprimjerenije je bilo da obnovu finansira Evropska komisija – kaže Hadžimuhamedović.

Džamiju je do temelja srušila vojska Republike Srpske tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine.

– Otkad je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila mjesto i ostatke Aladža džamije nacionalnim spomenikom, kontinuirano je vodila aktivnosti koje su usmjerene prema njenoj rekonstrukciji. Uključujući i inicijativu i punu uključenost Komisije u otkrivanju mjesta gdje su bili bačeni ostaci Aladža džamije i njihovom vađenju sa tih mjesta, identificiranju i pripremanju za ugradnju. Radi se o dragulju evropske graditeljske baštine – kaže Hadžimuhamedović.

Ona je napomenula da su na projektu od 2003. godine uključeni i učenici osnovnih škola s područja Foče i Goražda kao i da veliki broj građana Foče podržava rekonstrukciju Aladža džamije. Aladža džamija u Foči izgrađena je 1549. godine i to je prva džamija u zemlji izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Najveća vrijednost ove džamije, smatraju stručnjaci, je u tome što su mnoge džamije sagrađene nakon nje, građene upravo po uzoru na njen stil.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime