Reisulema emiritus, dr. Cerić među 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu

0
0

Mustafa-CericSarajevo – Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić i ove godine se našao na listi 50 najutjecajnijih muslimana svijeta, prema listi od “500 najutjecajnijih muslimana u svijetu” koji priprema i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije.

Nekoliko Bošnjaka zauzelo je mjesto se na listi od “500 najutjecajnijih muslimana u svijetu” koji priprema i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije, kao nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao Aal al-Bayt, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu, objavio je zvanični web portal IZBiH Rijaset.ba.

Na ovu listu uvršteni su najutjecajniji muslimani na osnovu utjecaja koji su imali u muslimanskoj zajednici te načina na koji je njihov utjecaj koristio muslimanskoj zajednici, kako u islamskom svijetu, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima. Na vrhu ovogodišnje liste nalazi se Šejhu-l-Azhara dr. Ahmed Muhammed al-Tajjib.

Prema listi “500 najutjecajnijih muslimana u svijetu u 2013/14. godini” na listi “top 50” čiji utjecaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu na prvom mjestu je egipatski šejh Ahmed Muhammed Al-Tajjib na drugom saudijski kralj Abdullah bin Ali Saud, treći iranski duhovni lider Ajatollah Sejjid Ali Hamenei, zatim kralj Abdullah II, kralj Muhammed VI, premijer Turske Redžep Tajjip Erdogan i drugi.

U obrazloženju prvog mjesta dodjeljenog šejhu Al-Tajjibu se, između ostalog, navodi veliki doprinos ove “iznimno snažne i akademski utjecajne osobe i zagovornika tradicionalnog islama, naročito otkako je imenovan za šejhu-l-Al-Azhar”. Odaje mu se priznanje za posvećeno vođenje ovog drugog najstarijeg univerziteta u svijetu kao ambasadora islama u svijetu. Al Azhar, koji bez prekida radi od 975. godine, trenutno je najveći univerzitet u svijetu sa blizu 300.000 studenata, a ako se ubroje i škole koje su dio vakufske inicijative Al-Azhara dođe se do brojke od skoro dva miliona studenata.

Kao i prethodnih godina, na listi “top 50” najutjecanijih muslimana našao se i reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Na listi 500 najutjecajnijih muslimana nalaze se dr. Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, hfz. Senad Podojoak, imam u bošnjačkom džematu u Austriji i dr. Rusmir Mahmutčehajić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime