Reisu-l-ulema uručio diplomu o položenom hifzu trinaestogodišnjoj Merjem Bektaš

0
1

03

Travnik – U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku u nedjelju, 27.03.2016. godine, proučena je hafiska dova trinaestogodišnjoj Merjem Bektaš, koja je na taj način upotpunila porodični krug hafiza Kur’ana. Naime, njen otac Fadil i majka Džemila, dvije starije sestre Aiša i Fatima te brat Ahmed, također su hafizi. Time je ova ugledna porodica iz travničkog naselja Dolac postala jedinstvena u BiH, pa i šire: otac, majka i sva njihova djeca su hafizi!

Svečanosti u Medresi prisustvovali su: reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, hfz. Ismet Spahić, predsjednik Rijasetove komisije za polaganje hifza u Sarajevu i bivši zamjenik reisu-l-uleme, hfz. dr. Dževad Šošić, profesor na FIN-u u Sarajevu, hfz. dr. Džemail Ibranović, gl. imam u Šarenoj džamiji u Travniku, hfz. dr. Safvet Halilović, profesor na IPF-u u Zenici, mr. hfz. Aziz Alili, imam Islamskog centra u Zagrebu, hfz. Mirnes Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli, hfz. Omer Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu te brojni drugi hafizi kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji, komšije i ljubitelji Allahove riječi.

Na početku svečanosti obratio se mr. Dževdet-ef. Šošić, koji je uputio riječi dobrodošlice. Nakon obraćanja direktora Medrese, prigodne riječi uputio je i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Nakon što su prisutni hafizi proučili određene odlomke iz Ku’rana skupu se obratio i reisu-l-ulema IZ u BiH mr. Husein-ef. Kavazović koji je uručio diplomu mladoj hafizi.

U svom obraćanju Reisu-l-ulema je čestitao porodici Bektaš i podsjetio prisutne na poruke koje je Uzvišeni Allah objavio na početku i na kraju sure El-Bekare, da je Kur’an knjiga u koju nema sumnje i da je uputa bogobojaznim te da će svako odgovarati za svoje i dobre i loše postupke uz činjenicu da Allah nikog ne opterećuje preko njegovih mogućnosti. Spomenuo je i hadis u kome nas Poslanik a.s poziva da se klonimo svega onoga što je zabranjeno bez izuzetka, a da ono što nam je naređeno izvršavamo shodno svojim mogućnostima.

Tradicionalno, ovom prilikom, Fond Bošnjaci uručuje nagrade čuvarima Kur’ana, a nagradu ispred Fonda uručio je hfz. Ismet-ef. Spahić.

Merjem Bektaš je kćerka hfz. dr. Fadila i hfz. Džemile, rođena je 26. aprila 2003. godine u Travniku. Odlična je učenica sedmog razreda Osnovne škole „Dolac”. Hifz je učila pred svojim roditeljima, a polaganje hifza je uspješno završila pred komisijom Rijaseta u Sarajevu za osam dana.

Ovom prilikom čestitamo mladoj hafizi, da joj Kur’an bude svjetlo i na dunjaluku i na ahiretu. Amin!

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime