Reisu-l-ulema u posjeti bošnjačkim džematima u Sidneyu

0
11

04Australija – Sidney, 12. novembar 2014. (MINA) – U ponedjeljak 10. i u utorak 11. novembra 2014 godine Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović zajedno sa svojim saradnicima, direktorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razimom ef. Čolićem i rukovodiocem Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsadom ef. Kalajdžićem posjetio je džemate IZ u Sydneyu – Australija. 
U toku dvodnevne posjete Reisu-l-ulema je obišao džemate u Leppingtonu, Penshurstu i Smithfieldu.
U ponedjeljak nakon podne namaza u džematu u Leppingtonu Reisu-l-ulema i njegovi saradnici održali su predavanja prisutnim Bošnjacima i Bošnjakinjama ovoga džemata. Nakon toga džematski odbor pripremio je svečani ručak u čast Reisu-l-uleme i njegovih saradnika. U posjeti džematu u Leppingtonu bili su i glavni Imam za Australiju hadži Salih ef Mujala, predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić i predsjednik IZ u Sydneyu Damir Hodžić.
Nakon džemata u Leppingtonu uslijedila je posjeta najvećoj džamiji u Sydneyu “Auburn Galipoli Mosque” gdje je delegacija s domaćinima klanjala ikindiju namaz.
U ponedjeljak 10. novembra od akšama do jacije namaza Reisu-l-ulema i njegovi saradnici obratili su se prisutnim u džematu u Penshurstu.
U utorak 11. novembra, Reisu-l-ulema Husein ef Kavazaović i njegovi suradnici kao i domaćini iz Islamske zajednice u Sydneyu posjetili su glavni grad Australije, Canberru.
U Canberri Reisu-l-ulema je posjetio ambasadu Bosne i Hercegovine i Federalni parlament Australije.
U ambasadi BiH Reisu-l-ulemu je dočekao i ugostio ambasador Bosne i Hercegovine Bakir Sadović.
Nakon obilaska zgrade ambasade koju su sagradili Bošnjaci koji žive u Australiji, ambasador Sadović priredio je svečani ručak u čast Reisu-l-uleme.
Nakon toga, Reisu-l-ulema je u pratnji ambasadora i članova delegacije posjetio Federalni parlament Australije.
U Smithfield džematu prisutnim džematlijama su se obratili mr. Mirsad ef. Kalajdžić, Razim ef Čolić i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
U džematu u Smithfeildu prisutni su bili i Salih ef. Mujala glavni Imam za Australiju, Sifet ef Omerović imam IZ u Brisbanu, Osman ef Balihodzić i Imam džemata Jasmin ef Bekrić.
U svim svojim obraćanjima u sydneyskim džematima Reisu-l-ulema je pozvao je Bošnjake da čuvaju svoje familije, svoje džemate, svoju Islamsku zajednicu i da ne zaboravljaju na svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.
U srijedu 12. novembra Reisu-l-ulema je završio službenu posjetu Sydneyu i u jutarnjim satima s članovima delegacije otputovao u posjetu Islamskoj zajednici Bošnjaka u Melbournu.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime