Reisu-l-ulema u posjeti bošnjačkim džematima u Melbournu

0
50

02BiH, Australija – Melbourn, 14. novembar 2014. (MINA) – U srijedu i četvrtak 12. i 13. novembra 2014. godine reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravio je u IZ Bošnjaka u Melbourne.

U delegaciji zajedno sa Reisu-l-ulemom bili su i Razim ef. Čolić direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i mr. Mirsad ef. Kalajdžić rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu. U posjeti je bio  i h. Salih ef. Mujala, glavni Imam za Australiju.

Na aerodromu u Melbournu Reisu-l-ulemu dočekali su članovi izvršnog odbora dva bošnjačka džemata i imami ovih džemata mr. Ibrahim ef. Omerdić i Muhamed ef. Džidić.

U srijedu 12. novembra 2014.g. nakon ikindije namaza Reisu-l-ulema boravio je u džematu u Noble Park. Srdačnu dobrodošlicu Reisu-l-ulemi i članovima njegove delegacije uputio je imam džemata mr. Ibrahim ef. Omerdić. Nakon obavljenog namaza prisutnim džematlijama obratili su se h. Salih ef. Mujala, mr. Mirsad ef Kalajdžić i Razim ef. Čolić.

Nakon njihovih obraćanja džematlijama džemata u Noble Parku obratio se i uvaženi reisu-l-ulema  Husein ef. Kavazović. On je pozvao Bošnjake na jedinstvo i na čuvanje svoje familije, džemata, Islamske zajednice i  domovine Bosne i Hercegovine. Poslije klanjanja akšam namaza odbor IZ u Noble Parku zajedno sa svojim vrijednim predsjednikom Mirsadom Dželalagićem priredio je svečanu večeru.

U četvrtak 13. novembra Reisu-l-ulema bio je gost džemata Deer Park koji djeluje u gradu Melbournu.

Službena posjeta Reisu-l-uleme ovom džematu započela je klanjanjem ikindije namaza. Izvršni odbor džemata u Deer Parku na čelu s predsjednikom Zilhadom Džonlagićem priredio je svečanu večeru i radni sastanak džematskog odbora sa Reisu-l-ulemom.

Nakon zahvale prisutnim članovima odbora na trudu i radu koji pokazuju za džemat i za Islamsku zajednicu Reisu-l-ulema je zamolio  članove odbora da još više pokažu brige za domovinu BiH te da što više  ulože truda i rada za svoju djecu i  omladinu.

Nakon radnog sastanka sa džematskim odborom počeo je program u džamiji. Dobrodošlicu Reisu-l-ulemi i delegaciji iz BiH izrazio je imam džemata Muhamed ef. Džidić.

Nakon toga Muhamed ef. predstavio je hor džemata u Deer Parku. Prigodan program izveli su hor i učenici mekteba ovog džemata.

Prije klanjanja akšam namaza prisutnim džematlijama obratili su se Salih ef. Mujala i  Mirsad ef. Kalajdžić.

Poslije akšam namaza  obratio se Razim ef. Čolić koji je detaljno objasnio i izložio prisutnima  ustrojstvo i nove promjene u IZ  BiH.

U svom obraćanju Reisu-l-ulema je pozvao muslimane  da slijede i uče Kur’an, da slijede put Resulullaha koji je milost svim svjetovima, da imaju lijepe odnose sa komšijama, da čuvaju sebe , svoje porodice, da obrazuju svoju djecu i da ih šalju na fakultete. Posebno je naglasio brigu za domovinom BiH. Reisu-l-ulema je iskazao zadovoljstvo onim što je zatekao u džematima širom Australije i pozvao je sve prisutne da poštuju svoje imame i uče od njih  o  vjeri.

Na kraju programa u prepunoj džamiji u Deer Parku mr. Ibrahim ef. Omerdić proučio je dovu.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime