Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić na Međunarodnoj konferenciji u Bahreinu

0
20

003Bahrein – Pod pokroviteljstvom kralja Hameda bin Isa Al Khalife, jučer je otvorena trodnevna međunarodna konferencija pod naslovom “Dijalog civilizacija” sa porukom da su sve civilizacije u službi čovječanstva.

Konferencija je okupila 150 učesnika iz 15 zemalja iz vjerskog, kulturnog, političkog i naučnog svijeta sa ciljem da se nađe zajednička osnova za suživot i toleranciju u svijetu među religijama, kulturama i civilizacijama.

Na otvaranju konferencije govorili su Šejh Al-Ahara Ahmed Al-Tajjib, jordanski princ Al-Hasan bin Talal, saudijski princ Fejsal Al-Turki, generalni sekretar Islamske konferencije za suradnju Ijad Medeni. Oni su istakli potrebu za unutarmuslimanskim dijalogom i pozvali na mir i solidarnost muslimanskih naroda, koji prolaze kroz teška iskušenja. “Vrijeme je da sami sebi pomognemo, jer pomoć drugih ima visoku cijenu koja se plaća našom slobodom i našom čašću…”, rekao je jordanski princ Al-Hasan bin Talal. Aktivno učešće na konferenciji imaju predstavnik Vatikana i drugih vjerskih zajednica i crkava u svijetu, kao i predstavnici vjerskih i kulturnih zajednica iz Kine, Japana i Indije.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Mustafa Cerić je u koautorstvu sa dr. Dženanom Kulovićem podnio pismeni referat o temi Dijalog civilizacija – pravac za izgradnju modela dijaloga između Islama i Zapada. Osnovna teza ovog referata je da su Islam i Zapad vezani pupčanom vrpcom kao sijamski blizanci i zato nemaju izbor već da prihvate i razvijaju suživot i toleranciju za dobrobit cijeloga svijeta.

004

001

(cdv.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime