Reisefendija Kavazoviću – nisu, niti mogu biti svi isti

1
0

ElmedinaMufticPiše: Elmedina Muftić

Pitaj ih: “Je li isti onaj koji vidi, ili onaj koji ne vidi, ili, jesu li mrak i svjetlo isti?

Je li isti onaj koji ima prljavu i onaj koji ima čistu savjest, mada te ponekad impresionira onaj sa prljavom savješću?

Suoči ih sa primjerom dva čovjeka od kojih je jedan podanik koji nema nikakvu vrijednost i koji svakome pravi samo štetu i onoga koji je savjestan, pa čini ljudima dobro javno i tajno – jesu li ta dvojica ista. Hvala Allahu – oni nisu isti, ali većina to ne znaju.”

“Nisu isti oni vjernici koji sjede, a koji su mentalno i fizički zdravi, i oni vjernici koji ustanu da se bore na putu istine i pravde, svojim džanom i malom. Zašto? Zato što dobro i zlo nisu isto, i zato što stanovnici džehenema i Dženneta nisu isto.”

Pitaj ih još jednom: “Jesu li isti oni što znaju i oni što ne zanju?” (Kur`an)

Dodjela_mensure_reisu_Kavazovicu22

Pitanja je mnogo odgovor samo jedan. Nisu! I Nikad neće biti! Uvaženi reisu-l-ulema Huseni ef. Kavazović je dao opširan interview za službenu stranicu Rijaseta IZ u BiH, www.rijaset.ba, u koje se u stilu vrhovnog poglavara muslimana u BiH, Sandžaka i dijaspori osvrnuo na mnoga društvena, kulturna i politička dešavanja koja se tiču zajednice u kojoj živimo i djelujemo. Kao muslimanka i Bošnjakinja koja se smatra razumom obdarenom i koja nastoji da prati dešavanja koja se tiču zajednice i Bošnjaka ne mogu a da otšutim, na izjavu koju je uvaženi reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović rekao (čitajte ponovio) u pomenutom interview-u, a tiče se kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za predstojeće opće izbore BiH koji će se insha-Allah održati 12. oktobra 2014. Godine. Na postavljeno pitanje: Vaš prethodnik na poziciji Reisu-l-uleme dr. Mustafa Cerić kandidirao se za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Na predramazanskom savjetovanju ste iznijeli mišljenje o tome, koje su mnogi razumjeli i interpretiraju kao Vaše protivljenje. Ako jeste, zašto ste protiv te kandidature?

Reisu-l-ulema je odgovorio: Što sam kazao na predramazanskom savjetovanju na Bjelašnici to smatram i danas. Cijenim slobodu da svako punoljetan može odlučivati o sebi. U kontekstu izborne političke utakmice, ono što kandidati ponude doći će do naroda i narod će o tome zauzeti stav i kazati svoju volju. Sada su nam svi isti.

Reis-Kavazovic-6-620x400Nakon ove izjave imam potrebu da našem uvaženom reisefendiji Kavazoviću, koji se, želim vjerovati, pogrešno izrazio, pa svojom nesmotrenošću rekao “svi su isti”, kažem i ukažem na pogrešku. Jer, ako je nenamjerna, želim naglasiti da za nas Bošnjake i vjernike nikad nisu, neće i ne mogu biti svi kandidati isti, jer nas na to i časni Kur`an upozorava. Allah dž.š. kad je stvarao ovaj svijet, stvorio nas je sve različitima, stvorio je kontraste, da bi smo znali da prepoznajemo stvari, pojmove i pojave. Da bismo jasno mogli da odvojimo dobro od zla. Haram od halala. Zar je isto noćna tama i svjetlost dana? Je li isto haram i halal? Istina i laž, da li su isto? Posloji li razlika između dobra i zla? Imali sličnosti između laži i istine? Jesu li isto žrtva i dželat? Da li je isti onaj koji se bori za istinu i onaj koji istinu nijeće? Ovo su samo neka pitanja, koja daju jasan odgovor i pobijaju izjavu reisa Kavazovića, jer dok je svijeta i vijeka nikad neće biti isti! Žalosno je da ovakva izjava, prvo na predramazanskom savjetovanju a sada se potvrđuje u bajramskom interview, i dolazi iz usta vrhovnog autoriteta muslimana u BiH, pa da je i nenamjerna i nevješto izrečena, kako želim da vjerujem, ona je zbilja teška za vjerničke duše. Pasivnost i neutralnost koju želi da zadrži uvaženi reis Kavazović u pogledu političke utakmice kojoj se tek treba da svira početak će biti nemoguća i neuvjerljiva. Najzad svakom vjerniku u Bosni i u dijaspori je poznato da Rijaset IZ u BiH vrvi od dužnosnika SDA, i u takvim okolnostima je apsolutno nerealno pričati i davati izjave o neutralnosti i nepristrasnosti.

Gledano iz ugla iole upućenog čovjeka, reis Kavazović ima apsolutno pravo da bude pasivni posmatrač i apolitičan ali samo kao Husein Kavazović, ali kao vrhovni poglavar odnosno reisu-l- ulema to sebi nikako ne smije da priušti, jer njegova odgovornost je ogromna, on je taj koji narodu mora jasno da kaže i sugeriše da u ovoj zemlji i ovom narodu ima žita, ali kukolja daleko više. On mora jer mu je farz kao pastiru stada koje mu je povjereno da bude precizan u svom govoru, da nema nedorječenosti, jer je islam vjera jasna i u islamu je sve lijepo poredano. Tako da i u pogledu navedene izjave uvaženi Reisu-l-ulema mora da zna, a sigurna sam da on i zna i razumije, ali da ga potsjetimo da nisu svi isti. Jer kako se uopšte može uporediti a ne dovesti u istu ravan čovjek koji je čitav svoj radni i životni vijek podredio tome da blati, olajava, ismijava, satanizuje sve što je islamsko, bošnjačko, što na bilo koji način miriše na nas vjernike, Bošnjake, čovjek koji dvadeset godina od nas pravi teroriste, od naših boraca zločince, od Pogorelice (terorističke kampove), u istu ravan dovodi Aliju Izetbegovića, sa srpsko-crnogorskim i hrvatskim ratnim zločincima Miloševićem, Karadžićem i Tuđmanom… I gle sad koincidencije, takav da se upoređuje ili da se za takvog kaže da je isti, graniči se s mnogo čime…(!!!) islamofob i antibošnjak Bakir Hadžiomerović nije isti kao dr. Mustafa Cerić, koji svoj život posvetio islamskom vjerskom i bošnjakom nacionalnom biću….

Sljedeće, zar isti može biti onaj koji je svoj mandat kantonalnog ministra obrazovanja posvetio ukidanju vjeronauke u školama, koji se doduše poslije želio iskupiti nekim angažmanima u i oko Srebrenice, ali ga to ne amnestria onoga što je želio da učini dok je imao vlast, a lijepo se kaže “dadni čovjeku vlast i vidjet ćeš kakav je”, Emir Suljagić je imao vlast i pokazao šta su mu prioriteti i takvog vi uvaženi reisefendija Kavazoviću dovodite u istu moralnu poziciju sa dr. Cerićem?! Ja bih da sam na vašem mjestu pokazala onu najmanju dozu srama da bih se makar zacrvenila ako ne pred javnošću ono kad sam sama… Emir Suljagić, najzad koji je javno izjavio dag a niko ne može ubijediti i natjerati da je Bošnjak, nije isto kao dr. Mustafa Cerić…

Zatim uvaženi Reisefendija, porediti čovjeka koji godimana na još uvijek sumnjiv način gomila kapital, koji po svim indicijama je umiješan u pokušaj državnog udara, koji je u svojoj mašineriji laži “Avazu” ocrnio sve osobe koje u Bošnjaka vrijede koliko pod nokat, koji svaki dan nastoji da svojim lažima nanosi štetu ugledu države BiH u svijetu, koji na najbrutalniji način želio da devalvira lik i djelo prvog predsjednika R BiH Alije Izetbegovića. Čovjek koji govori, radi, misli mržnjom Fahrudin Radončić nije i nikada neće biti isti kao dr. Mustafa Cerić. Također, da ste pročitali tužbu protiv krminalca Keljemendija tu bi naišli neke ključne djelove biografije pomenutog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kako da bude ista osoba onaj kome je narod vjerujući u djelovanje genetskog koda ukazao svoje povjerenje, a taj nije učinio ništa za narod, pamtit ćemo ga po tome što je ustoličio svoju ženu na mjesto direktora javne ustavove, i što je u povjerenom mu mandatu toliko ojačao svoje JA da on više ne prepoznaje riječ MI… Najzad, ni sin našeg dragog Alije, Bakir Izetbegović, ne može biti isti kao dr. Mustafa Cerić… Čovjek koji je svoju dušu, svoj imetak (njegov imetak je njegovo znanje, njegov autoritet koji uživa diljem svijeta) stavio u službu dobrobiti, vjere, nacije, države, ne može se porediti, a za njega reći da je isti kao gore navedeni… Priznat ćete, Reisefendija, da nešto u vašem mišljenju nije uredu.

Imala sam potrebu da napišem ovo jer smatram da čovjek mora da reaguje onda kad je istina ugrožena. Kad se zarad nekih drugih interesa (da li ličnih ili interesa manje grupe ljudi) to će vrijeme pokazati, plasiraju netačne informacije, zauzimaju pristrasne ili čak vrlo ostrašćene pozicije spram nekih ljudi i njihovog djelovanja. Svako od nas će biti odgovoran šta je i kako učinio da se istina odvoji od laži, tama od svijetla, zulum od pravde, dobročinstvo od štetnog djelovanja, humanost od besćutnosti. Svako od nas je ona mala pitičica koja je u svome kljunu, dok je Ibrahim a.s. u vatri gorio u koju su ga nevjernici bacili, nosi vodu da gasi vatru, a kad je upitaše velike ptice zašto se trudi kad je njen kljun premalen da u njega zahvati vode da bi njome vatru ugasila, ona odgovori “kad dođem pred svoga Gospodara, neću biti pitana je li vatra bila ugašena, nego šta sam ja uradila da se ta vatra ugasi”, svi ćemo biti pitani šta smo činili…I zbog svega ovoga i uvaženi reisefendija Husen ef. Kavazović bi trebao da porazmisli, o onone što hotimično ili nehotimično u javnost iznosi, biti pasivan i apolitičan u islamu nije dozvoljeno, jer je politika vjera, a vjera politika, jer je islam živ i treba da prožima svaki segment društva, jer je dužnost reisa da narod budi, a ne u gaflet poziva, jer uloga reisa je da preuzme odgovornost nad stadom i da jasno kaže da svi nisu isti, i da prstom pokaže ko je ko u našem stadu, a na narodu je da sam donese odluku, i naravno da će narod sam da presudi kome ća dati svoj glas i povjerenje. To što uvaženi Reisu-l-ulema kaže da su svi isti, ne amnestira sebe od odgovornosti izbora, čak šta više na sebe preuzima veće breme, jer ne želi da narodu kaže istinu o kandidatima, a dužan je sa pozicije koju obavlja ko je po vjeru, narod i državu bolji. Njegov prethodnik, insan koji je umio i smio da na sebe uzme tu odgovornost je narodu jasno govorio da svi nisu isti, taj insan kojeg sadašnji reis upoređuje sa ljudskim i političkim šljamom kakav je Hadžiomerović, je ulogu reisu-l-uleme iz pepela podigao na zavidnu visinu i faktor kome narod vjeruje i koji može, i treba da ukazuje na dobro, istinu i pravdu… Biti Reisu-l-ulema nije samo titula, to je odgovornost i zbog toga se mora i odgovorno ponašati i misliti svojom glavom, a ne tuđim interesima… Da nas sve podsjetim na hadis Poslanika s.a.v.s. u kojem kaže: “Ko nekoga postavi na neki položaj, a zna da ima drugi sposobniji i kompetentniji od njega, prevario je Allaha i Poslanika.”

Na kraju, bez obzira kako će na izborima glasati, recimo SDA krilo u Rijasetu, kao i na konačne rezultate oktobarskih izbora, dr. Mustafa Cerić samom kandidaturom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je moralni pobjednik. Jer kada su mnogi šutjeli, iako su bili debelo plaćeni, on se za svoj narod i državu borio sa pozicije Reisu-l-uleme. Njegov visoki intelekt, obrazovanost, ugled među Bošnjacima i poznastva u svijetu, ne dozvoljava mu da zasjedne na nekom od sarajevskih mindera i posmatra kako mu njegov narod i država, Bošnjaci i Bosna, nestaju u novom genocidu koji se planira u umovima bolesnih nasljednika genocidne politike. S obzirom da je “Imam u našem narodu institucija po sebi”, kako je u interview naglasio reisu-l-ulema Kavazović, nisam baš sigurna da će čestiti bošnjački Imami u Bosni i širom dijaspore, ove veoma važne izbore za BiH i Bošnjake prepustiti a da ne ukažu članovima zajednice i džemata da ne daju glas islamofobima, antibošnjacima i kriminalcima koji namjeravaju zasjesti u vrh države. Dok Bošnjaci – preživjele žrtve genocida, kao moralne osobe i kojima je stalo do naroda i države, neka onda odluče kome će dati svoj glas.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Slazem se da svi kandidati nisu isti, jer da jesu kakvog bi imalo smisla to sto ih je vise. javna je tajna da reis nece biti pasivan posmatrac ni kao Husein Kavazaovic niti kao reisul ulema. Ali ako autorica teksta zeli protezirati kandidta Cerica, zelim da kazem da on nije nista bolji od Radoncica, cak smatram da je kao kandidat veca opasnost po Bosnjake od svakog drugog kandidata iz reda Bosnjaka.
    Onaj ko je devastirao Islamskou zajednicu u moralnom i duhovnom pogledu i uveo jednoumlje u njen rad kao osnovu djelovanja, slicno bi pokusao i u drustveno-poitickom zivotu.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime