Reis Kavazović osudio nasilje u Gazi: Čemu služe Ujedinjeni narodi?

0
3

8ead32edf24694b71208e5076eac735eSarajevo  ̶  Pasivnost međunarodne zajednice, posebno velikih zapadnih i muslimanskih država, “što podsjeća na pasivnost međunarodne zajednice prema stradanju Bosne i Hercegovine i dopuštanju da se počini genocid 1995. godine.

Povodom ubijanja i ranjavanja civila u Gazi, Kabinet reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića saopćio je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ubijanje ljudi, nasilje i razaranje u Gazi i traži da država Izrael obustavi vojne operacije protiv civilnog stanovništva i njihove imovine.

– Dok se vrše posljednje pripreme za ukop 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida, s velikom boli gledamo zastrašujuće prizore ubistva više desetaka i ranjavanje više stotina civila na području Gaze, što se odvija uz razaranje velikog broja stambenih i drugih infrastrukturnih objekata od strane izraelske armije – saopćeno je iz Kabineta reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

Također se navodi da je iznenađujuća pasivnost međunarodne zajednice, posebno velikih zapadnih i muslimanskih država, “što podsjeća na pasivnost međunarodne zajednice prema stradanju Bosne i Hercegovine i dopuštanju da se počini genocid 1995. godine”.

– Pored sjećanja na preko osam hiljada nevinih žrtava genocida u Srebrenici, žalosti nas činjenica da čovječanstvo ni danas nije naučilo lekcije iz prošlosti, koje govore o okrutnosti počinilaca i ravnodušnosti posmatrača genocida i holokausta i koje podsjećaju da su iznevjerena obećanja kreatora današnjeg svjetskog poretka da se više nikada i nigdje neće dopustiti ubijanje nevinih ljudi – kaže se u saopćenju.

Međunarodna javnost i politički faktori, stoji u saopćenju, moraju u središte svoje pažnje i angažmana staviti i zaštiti čovjeka i ljudsko dostojanstvo.

– Čemu služe međunarodne organizacije i asocijacije, čemu služe Ujedinjeni narodi, čemu služe konvencije i rezolucije o zaštiti ljudskih prava, čemu demokratski standardi i vrijednosti ako sve to nije u službi zaštite čovjeka i ljudskog dostojanstva ili ako se selektivno primjenjuju? – pitaju se iz Kabineta reisu-l-uleme.

Upotreba prekomjerne sile i teroriziranje cijelog jednog naroda od izraelskih snaga, kao odgovor na nasilne postupke pojedinaca ili više osoba, podriva same temelje savremenog svijeta i cjelokupan međunarodni poredak.

– Pored svega, kao muslimani, duboko smo žalosni i povrijeđeni što svjedočimo nasilju i prolijevanju krvi u mjesecu ramazanu. Građani Palestine i Izraela imaju pravo na život u miru i sigurnosti, a to je, pored dobre i iskrene volje, moguće uspostaviti na pravednim i obostrano prihvatljivim rješenjima – zaključuje se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme Kavazovića.

(Rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime