Reis Kavazović odgovorio Orbanu: Vaše neznanje o islamu i Evropi je štetno!

4
8

reis-kavazovi-orbanove-tvrdnje-primjer-demons

Sarajevo – Povodom intervjua koji je mađarski premijer Viktor Orban dao njemačkom magazinu Focus, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Svako neznanje je štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih. To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo da nastupaju kao poznavaoci svega ostalog, a pogotovo ne onoga što većina ljudi bolje zna.

Nedavni intervju Premijera Mađarske Viktora Orbana u Focusu primjer je demonstriranja štetnog neznanja o islamu i  Evropi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji.  Premijer Mađarske kaže da „islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao“ i objašnjava to tako da su preko turskih „gastarbajtera“ muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u „duhovnom smislu islam ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta“.

Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista „došao“ u Evropu a pogotovo onih koji ne znaju da su u Evropu  također „došli“ i  kršćanstvo i jevrejstvo. No jednako je teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem među njima nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu Židovi, kršćani, muslimani piše tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel „nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Evropom“.

orban

Evropljani pak, dakako i Mađari među njima, koji pojam Evrope temelje na vrijednostima kao što je demokratija, znaju da ni demokratija nije izvorni evropski proizvod. Ona je nastala u Grčkoj u vrijeme kada Evropa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku. Tim Evropljanima je, međutim, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana kulturnom i privrednom životu srednjovjekovnih evropskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava.

Konačno, Premijer Mađarske govori o uzaludnosti  „nametanja zapadne demokratije“ muslimanskom svijetu, i to argumentira „gorkom poukom“ „cvjetova slobode“ koji su „sahranjeni u Arapskom proljeću“, i potom odbija mišljenje Evropske komisije da migracija može riješiti demografske probleme u Evropskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške porodici.  Time on otvoreno negira princip demokratije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva. Evropljani koji drže do vrijednosti demokratije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Evropi. Nije nam poznato da su gospodin Orban i Mađarska vlade učinili nešto slično tome.

Izražavajući svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim  tvrdnjama gospodina Viktora Orbana, žalimo što su one iznešene i nadamo se da se slične tvrdnje o islamu, Evropi i demokratiji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih evropskih političkih funkcionera”, stoji u saopćenju.
(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime