Reis Kavazović o reviziji presude: Da li imamo pravo odustati od pravde?

0
9

Reis Kavazović o reviziji presude: Da li imamo pravo odustati od pravde?

Za reviziju postoje tri moguća razloga: pravni, politički i moralni. To su tri ravni na kojima valja odvagati ovu dilemu koju ste postavili.

Pravni aspekt je činjenični; to je ono kako stvari činjenično stoje, koliko i kakve dokaze imamo koji potkrepljuju poznatu činjenicu da se genocid dogodio, za koju sud traži više od činjenice, traži dokaz ili, kumulativno, niz dokaza koji bi tu činjenicu potkrijepili. Naravno, prije pokretanja same revizije, ostala dva plana su važna – moralni i politički, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, komentirajući pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde u Haagu.

– Moralno pitanje je najdominantnije u ovome: da li imamo pravo odustati od utvrđivanja pravde za one koji je više ne mogu zahtijevati u prilici kada nam se to samo sada omogućava i nikada više, ali i zbog živih i ubijenih: zbog Bošnjaka i Srba; zbog žrtava i zločinaca; zbog istine i njenih neprijatelja. Vjerujem da za moralno osjetljive i odgovorne osobe, bili oni Bošnjaci ili Srbi, ne postoji dilema kako bi trebalo postupiti. Pravno utvrđene činjenice su na ovom svijetu najbliže apsolutnoj istini i bilo bi moralno utvrditi ulogu onih za koje veoma osnovano pretpostavljamo da su odgovorni za genocid i tu dileme ne bi trebalo biti – kazao je.

Međutim, naglašava, za žrtvu nije moralni aspekt ovog problema jedini.

– U tome leži ta ogromna odgovornost pred stvarnošću onoga što se dogodilo u prošlosti, zahtjevima sadašnjosti i izazovima budućnosti. To je politički aspekt ovog pitanja, o kojem ne mogu potpuno kompetentno govoriti, jer nemam cjelovitu sliku političkih implikacija jednog takvog čina. O tome bi bošnjački političari, bez politikantstva, ako su dobronamjerni prema svom narodu i državi Bosni i Hercegovini, morali zauzeti stav nakon što odmjere prethodna dva aspekta. Bježanje od ovog pitanja znači nemati svijesti i odgovornosti za političke posljedice jednog od najkrupnijih pitanja za naš narod. Kako god postupili, učestvovali u toj odluci ili ne, oni će morati podnijeti političke posljedice koje će iz toga proizaći. Ono što sada vidim, ne daje mi nade da oni zrelo i odgovorno razumiju svoju ulogu u formiranju političkog stava o ovom pitanju – rekao je Kavazović.

S druge strane, kaže da ne vidi razloga za galamu i viku.

– Podjednako svojim istupima u ovom slučaju stvari politiziraju i Bošnjaci i Srbi i zvaničnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Nije ovo političko pitanje niti pitanje Sudnjega dana. Što god da se dogodi, mi ćemo i dalje živjeti, raditi i gledati kako da prehranimo svoju čeljad, kako je uvijek i bilo. Istina neka se utvrđuje tamo gdje je uvijek i bilo mjesto za nju, na sudu – izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović za “Oslobođenje”.

Podsjećanja radi, danas u 15:00 sati u Gradskoj vijećnici u Sarajevu počinje sastanak na kojem će biti raspravljano o mogućnosti pokretanja revizije presude, a sastanku će, prema dostupnim informacijama, prisustvovati pravni eksperti, lideri bh. političkih stranaka, predstavnici akademske zajednice i predstavnici civilnog društva.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime