Reis Kavazović: Ne smijemo skliznuti u radikalizam i bratoubilačke ratove

3
1

BiH – Kongres pod nazivom “Borba protiv ideološkog ekstremizma – između realnosti i očekivanja”, koji se održava u Kuvajtu, okupio je predstavnike ministarstava vakufa i unutrašnjih poslova iz zemalja regiona Bliskog istoka, predstavnike islamskih zajednica, te humanitarnih organizacija, islamskih mislilaca i intelektualaca.

U fokusu kongresa je borba protiv ekstremizma, prevencija i liječenje ideje ekstremizma, borba protiv ekstremizma i radikalizma putem medija, internet mobilizacije i širenja ideje o ekstremizmu i terorizmu, problemi u uspostavljanju komunikacije s nosiocima ideje ekstremizma, izazovi nadležnosti i kadrovske osposobljenosti, uspostavljanje globalne strategije u sprečavanju širenja ekstremnih ideja, i druge slične teme koje će u naredna dva dana biti prezentirane na ovom skupu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein efendija Kavazović je govorio o iskustvu IZ-a u BiH u prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, te kazao da su bosanskim muslimanima – Bošnjacima i njihovoj zajednici oduvijek bili strani radikalizam i svaki oblik ekstremizma, a to je zato što su se Bošnjaci držali učenja islama, te je u njihovoj zemlji oduvijek bilo mjesta za pripadnike svih vjera i nacija.

Podsjetio je na dolazak Jevreja u BiH, kada su iz Andalusa u 16. stoljeću protjerani zajedno s muslimanima, a osmanski sultani su im dali utočište u svojim provincijama, a to je “islam kakvog mi poznajemo i na koji smo ponosni”.

Naglasio je da svi oni koji pokušavaju da islam i muslimane, zbog onoga što čini mala grupa među muslimanima, optuži za radikalizam i terorizam, trebaju da pogledaju u bosanske muslimane i njihovo iskustvo.

“Svjesni smo mi i svih globalnih nepravdi koje se čine prema muslimanima, ali te poteškoće na koju nailazimo kao ummet ne smiju rezultirati time da odustanemo od svoje humanosti i visokih standarda islamskog morala. Kao ummet ne smijemo skliznuti u radikalizam i bratoubilačke ratove, jer će nas to vratiti u neznanje iz kojeg nas je Uzvišeni Allah svojom milošću izveo”, poručio je reis Kavazović.

Naveo je da je IZ u BiH pokrenula niz aktivnosti i projekte s ciljem sprečavanja širenja raznih vrsta vjerskih radikalizama i ekstremizama kojima je naša zajednica, ali i društvo u cjelini jako izloženo.

Oformljena je, kazao je, komisija koja ima zadatak da istraži ideologiju tekfira i nasilnog ekstremizma i da s pozicija izvornog islamskog učenja i tradicije ponudi odgovor na ovaj izazov te je izdata zajednička izjava najodgovornijih predstavnika bošnjačkog naroda u državnim, političkim, vjerskim, akademskim, kulturnim i drugim institucijama BiH u kojoj je izražen zajednički stav prema pojavama radikalizma, ekstremizma i terorizma u BiH, Evropi i svijetu.

Reis Kavazović je od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja izrazio očekivanje da cijene autentično povijesno iskustvo i identitet Bošnjaka “za čije smo očuvanje platili visoku cijenu i položili mnogo života, saopćeno je iz Vakufske direkcije IZ-a u BiH.

Od lidera evropskih zemalja, posebno članica Evropske unije, u kojima su muslimani manjina, očekuje da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima i neprijateljima civilizacije.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da se, uporedo s legitimnom borbom protiv terorizma, angažira i na uklanjanju političkih, ekonomskih i socijalnih nepravdi prema muslimanskim narodima i zemljama, budući da takve nepravde doprinose porastu siromaštva, očaja i beznađa, kao pogodnog tla za pojavu ekstremizma”, zaključio je reis Kavazović.

Izvor: FENA/sandzacke.rsBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Kasno Kavazoviću. Umet je odavno kliznuo i u radikalizam i u bratoubilačke ratove. I odkad znam za sebe muslimani i ratuju jedni protiv drugih kao što su i neki pripadnici mnogobrojnih džihadističkih militantnih skupina i organizacija. Tome su doduše kumovali i drugi, ali ste se pokazali kao i više nego plodno tlo. Sada će biti jako teško vratiti se normalnom životu. Međutim, možda i ima nade, ako Amerika splasne na spoljnom planu i okrene se samoj sebi.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime