Reis Kavazović: Gazi Husrev-begova medresa temelj je pismenosti u BiH

0
4

REIS KAVAZOVIĆ:  Gazi Husrev-begova medresa  temelj je pismenosti u BiH

Sarajevo – Prigodnom svečanošću jučer je obilježena 479. godišnjica odgojno-obrazovnog rada i postojanja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Jubilej kojim se mogu pohvaliti samo rijetke obrazovne ustanove u svijetu, uljepšan je svečanom ceremonijom kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i kulturnog života BiH te brojni predstavnici Islamske zajednice, bivši i sadašnji profesori i učenici ove škole.

Značaj u narodu  

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur’an-i-Kerima, nakon čega su učenici ove medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika medrese.

Među najuglednijim gostima, u prepunom amfiteatru bili su reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović te zamjenik reisa Husein Smajić, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur ef. Malkić, kao i predsjednik Sabora IZBiH Hasan Čengić. Reis Kavazović čestitao je Dan škole te naglasio značaj koji ova škola ima u narodu i društvu.

– Prije 479 godina Gazi Husrev-beg je utemeljio ovo zdanje u kojem su se bosanski muslimani vijekovima napajali na izvoru znanja i gdje su odgajali svoje najrođenije, svoju djecu. Zbog toga ona ovoliko traje, a oni koji su je završili, uvijek su bili spremni hizmet činiti i učiniti jako mnogo za svoj narod – kazao je reis Kavazović.

Istakao je da se s ponosom prisjeća njenog utemeljitelja Gazi Husrev-bega, koji je u Vakufnami napisao da ova škola svoj rad uvijek usklađuje s potrebama vremena i onim što vrijeme donosi.

– Ova škola je temelj pismenosti u BiH. Mi u Islamskoj zajednici imamo ovako značajnu ustanovu, kojom se sigurno mnogo veći narodi mogu ponositi. Jer ova medresa i ono što je Gazija naumio da bude, jeste da uvijek uskladi svoj hod kroz vrijeme s vremenom. Zbog toga je ona i značajna kao ustanova i ostat će, ako Bog da, temelj našem narodu – istakao je reis Kavazović.

Odgojna ustanova  

Osnovna misija ove ustanove, kao sjedišta i rasadišta islama, kroz višestoljetno postojanje bila je da obrazuje i odgaja ljude i da tome mora ostati i dalje dosljedna, kazao je direktor medrese Mensur ef. Malkić.

– Pet stoljeća kontinuiranog rada je najbolja potvrda da je nešto dobro, kvalitetno, uspješno i Bogu ugodno djelo – kazao je Malkić.

Dodijeljena priznanja  

U okviru svečanosti dodijeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove. Povodom toga, plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese dodijeljene su Zijadu Ljevakoviću koji je na čelu ove ustanove bio 16 godina i Senahidu Bristriću, bivšem učeniku i direktoru, a zahvalnica je dodijeljena i hadži Himzi Žigi koji je uvakufio svoj stan. Priznanja u ime kolektiva Gazi Husrev-begove medrese uručena su profesorici Sabaheti Ahmetagić, pedagogu ove škole, i Emini Sajitović, uposlenici iz reda tehničkog osoblja.

Autor: A. NUHANOVIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime