Regruti Srbi položili zakletvu budućoj Vojsci Republike Kosovo (VIDEO)

0
6

U kasarni Skenderbeg u Ferizaju/Uroševcu održana je ceremonija dodjele diploma regrutima iz manjinskih zajednica od toga većina Srba.

Svečanosti su pored kadeta i njihovih porodica prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaçi i ministar Bezbjednosnih snaga Kosova Haki Demoli.

Novim kadetima Bezbjednosnih snaga Kosova, predsjednik Thaçi je čestitao na ovom bitnom i hrabrom koraku za njihovu karijeru i budućnost, ističući da time postaju dio jedne od najbitnijih institucija Kosova. On je takođe rekao da je multietnički sastav BSK-a najbolja poruka da zajednice treba da budu integrisane u društveni i institucionalni život jedne demokratske države, u kojoj je svaki građanin dodatna vrijednost države.

“Institucija kojoj se pridružujete je najbolji primer demokratske, multietničke i profesionalne institucije, koja najbolje predstavlja vrijednosti naše zajedničke države. Radimo na transformaciji BSK u Oružane snage Kosova, što podrazumijeva bitne izmjene u mandatu, misiji, veličini i strukturi BSK-a. Niko na Kosovu, u regionu, a ni šire, ne treba da se brine u vezi sa ovim prirodnim i neophodnim procesom. Ovo kažem s uvjerenjem, jer BSK se ni danas ne razlikuje mnogo od ostalih vojski. A ja sam siguran, da ćete nakon transformacije, vi pripadnici svih zajednica, nastaviti da dostojanstveno služite u interesu zaštite suverenosti Kosova, zaštite imovine i vašeg nasljedstva’’, istakao je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi.

Ministar Bezbjednosnih snaga Kosova Haki Demoli istakao je da su regruti uglavnom iz srpske i crnogorske zajednice, jer Bezbjednosne snage kosova uključuju sve zajednice.

‘’Certifikacija 61 regruta je korak ka ispunjavanju zakonske obaveze BSK ,to je korak dalje za profesionalni razvoj Bezbjednosnih snaga Kosova. Današnja dodjela sertifikata je važna jer BSK ispunjava svoje obaveze profesionalno, što dokazuju pripadnici manjina koji su uključeni u BSK’’, rekao je Haki Demoli, ministar Bezbjednosnih snaga Kosova.

Kadeti koji su predhodno devet nedelja bili na obuci, kažu da su zadovoljni. Nezaposlenost je navela mnoge od njih da ekonomsku sigurnost potraže upravo ovdje.

‘’Vidim budućnost ovdje na Kosovu, želim da živim i radim ovdje, zato sam se i prijavio. Ostali mogu da se ugledaju na mene i da se prijave jer bez posla ne može da se živi’’, kaže Veljko Ćurčić iz Dobrotina.

‘’Prijavio sam se jer nisam imao posao, svidjelo mi se kako ovo izgleda. Ništa nije teško, preporučio bi svima da se prijave’’, rekao je Nenad Maksimović iz Gračanice.

Predsjednik Hashim Thaçi je takođe rekao da je jedini i najbolji način zaštite i unapređenja interesa svih zajednica koje žive na Kosovu, u ovom slučaju i srpske zajednice, samo preko njihovog aktivnog učestvovanja u državnim institucijama Kosova. /RTK2

Kosovo24sata.comBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime