Regionalni projekat: U BiH će se graditi četiri prodajne stanice meda

0
0

BiH – Jedan od zanimljivih projekata koji se realizuje u saradnji sa susjedima je “Putevima meda kroz Durmitor i Bosnu i Hercegovinu”. Projekat je finansiran od Europske unije u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore, a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje mladih za promociju tradicionalnih proizvoda ”Okusi Hercegovinu” (BiH).

Period implementacije projekta je 22 mjeseca (decembar ’14 – oktobar ’16). Opći cilj projekta je unaprijediti životne standarde stanovništva kroz podršku i promociju ruralnog razvoja i turizma putem tipičnih proizvoda koji generiraju prihode i zapošljavanje. Projekat za cilj ima ubrzati razvoj ruralnih područja kroz valorizaciju i komercijalizaciju meda kao tipičnog proizvoda i omogućiti daljnji razvoj tipičnih proizvoda na ciljanom području u skladu sa primjerima dobre prakse u EU.

“S obzirom da ‘Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu’ baštine tradicionalno hercegovačko i crnogorsko gostoprimstvo s akcentom na prezentaciji proizvoda od meda, korisnici će se obavezati da ovaj model ugošćivanja primjenjuju prema turistima i ističu ga kao jednu od osnovnih vrijednosti svoje ponude. Očekivani rezultati ovog projekta su mapiran lanac vrijednosti meda, napravljen teritorijalni/turistički proizvod ‘Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu, funkcionalan i prepoznat u široj regiji i unaprijeđen kapacitet glavnih aktera uključenih u razvoj teritorijalno/turističkog proizvoda“, kazala je za poslovni portal Akta.ba Alisa Gekić, Stručni saradnik za koordinaciju u Udruženju LiNK.

Da bi se privukli turisti, ali i osigurao plasman lokalnih proizvoda uključujući i med, putem TERRA projekta pojašnjava Gekić financirati će se izgradnja četiri prodajne stanice meda u BiH.

“To će biti prodajni objekti kroz koje će biti distribuirani proizvodi iz tih općina, i to ne samo med, već i drugi tradicionalni proizvodi sa tog područja. Prodajna mjesta će se nalaziti u Mostaru, Ravnom, Trebinju i Gacku”, dodaje ona.

(akta.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime