Reforme i razvoj Kine utiču na cijeli svijet i naš region

0
0

news-2014-September-lagumdzija_li_yunshan_465883058Sarajevo, Kina – O saradnji i zajedničkim projektima, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je razgovarao danas u Pekingu tokom susreta sa Liu Yunshanom, jednim od ključnih lidera današnje Narodne …

… Republike Kine te članom Stalnog komiteta Političkog biroa Komunističke partije NR Kine i prvim sekretarom Centralnog sekretarijata KP NR Kine.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, tokom razgovora sa Liu Yunshanom, Lagumdžija je ponovno naglasio važnost programa kineske Vlade za inicijalno ulaganje 10 milijardi eura u 16 zemalja srednje i istočne Evrope.

Istaknuo je važnost definiranja projekata od regionalnog značaja koji će otvoriti mogućnost kineskim investitorima za ulaganja u infrastrukturne, energetske i druge projekte u BiH i regionu.

U tom je kontekstu ponovio da su programi kineske Vlade za investiranje u regiju, kao i program Evropske unije za podršku strateškim regionalnim projektima u BiH i regiji komplementarni te da imaju za cilj privlačenje investicija, ekonomski, pa tako i politički, stabilizirati regiju te je približiti Evropskoj uniji, kao našem strateškom vanjskopolitičkom cilju.

Lagumdžija je održao seriju sastanaka i razgovora o reformama i razvojnim programima od zajedničkog interesa sa čelnicima finansijskih institucija, Ministarstva vanjskih poslova NR Kine, Narodne političke konsultativne konferencije (PCC), Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Instituta za makroekonomska istraživanja i dr.

Radnu posjetu NR Kini Lagumdžija je okončao učešćem u radu Konferencije koja se pod nazivom “Partija i svjetski dijalog 2014“ od 3. do 5. septembra održava u Pekingu, u organizaciji Centra za savremene studije NR Kine (CCCWS) i Fondacije za mir i razvoj (CFPD).

Na plenarnom otvaranju Konferencije, a govoreći o temi “Nove reforme“, Lagumdžija je istaknuo da se Kina i danas nalazi na sličnoj raskrsnici na kojoj je bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je krenula u period transformacije kineskog društva.

Naglasio je da je kinesko rukovodstvo shvatilo izazove koji stoje pred savremenom civilizacijom u 21. stoljeću i da je uz impresivan rast kineske industrijske proizvodnje koji u prosjeku iznosi oko 10 posto u posljednja tri desetljeća, Kini omogućeno da unaprijedi mnoge aspekte života svojih građana.

Lagumdžija je govorio i o mogućim efektima kineskih refomi na Evropu, a posebno na naš region. Istaknuo je da bi sa povećanjem potražnje kineskih potrošača za evropskim i proizvodima sa Balkana te reforme imale direktnu korist i za ovaj dio svijeta.

Rast potrošačkih potreba kineskog stanovništva nesumnjivo ne bi samo doveo i do povećanja broja kineskih turista na Balkanu, već i do daljnjeg učvršćivanja veza između Kine i našeg regiona.

Konstruktivna uloga koju Kina ima u međunarodnim odnosima, pored ostalog, ima za cilj stvaranje više pluralističkog svijeta, što će dati mogućnosti da se otvori prostor za različite vrste ekonomskog i društvenog razvoja i u manjim zemljama.

Na Balkanu pa i u Bosni i Hercegovini kroz ulaganja u različite infrastrukturne i energetske projekte, Kina direktno može povećati ekonomski rast, a samim tim i finansijsku i političku stabilnost našeg regiona.

Jedna od šansi koju zemlje Balkana ne smiju propustiti kada je Kina u pitanju je program od početnih 10 milijardi eura kojeg je kineska Vlada namijenila investicijskim projektima u zemljama srednje i istočne Evrope.

Zemlje zapadnog Balkana mogu imati višestruke koristi od kineskih znanja i iskustava kada je u pitanju energetski sektor, izgradnja autoputeva i željeznica, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime