Referendum u RS: Kako izgleda glasački listić

0
91

57b1b457-caf8-4ace-8f9c-10510a0a0a80-referendum-rs-listic-700x402Sarajevo, Banja Luka – Referendum o Danu Republike Srpske, koji će biti održan 25. septembra koštaće 1.425.300 KM, a novac će obezbijediti Vlada RS, rekao je Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za referendum nakon današnje prve sjednice.

Na današnjoj sjednici donesen je niz odluka, između ostalog utvrđen je izgled glasačkog lističa, Vladi RS upućen je plan troškova za održavanje referenduma, od Centralne izborne komisije BiH zatražen je konačni birački spisak, a Distriktu Brčko, odnosno supervizoru, dostavljen je zahtjev za sklapanje sporazuma o održavanju referenduma na teritoriji distrikta.

Obzirom na kratke rokove i zakon o javnim nabavkama, glasački materijal će štampati Službeni glasnik RS, koji je u potpunosti u vlasništvu Vlade RS.

Govoreći o glasačkim listićima Karan je istakao da je izgled listića propisan zakonom, na poleđini se nalazi uputstvo za popunjavanje listića, a na prvoj strani referendumsko pitanje i ponuđeni odgovori: da i ne. Naglasio je da će listići biti štampani na tri jezika i dva pisma.

Karan je u obraćanju novinarima istakao da se vrijedno radilo i prije nego što je Odluka o referendumu objavljena u Službenom glasniku RS, te da je zadovoljan što je sjednica Komisije zakazana samo dan nakon objavljivanja odluke.

U ovom proces provođenja referenduma biće direktno uključeno oko 15.000 ljudi, rekao je Karan i naglasio da je posao Komisije stvoriti ukupne logističke, materijalne i kadrovske uslove za provođenje referenduma.

Odgovarajući na pitanja novinara šta će učiniti ukoliko CIK BiH ne dostavi birački spisak odgovorio je da je Zakon potpuno jasan i da nema razloga da to toga dođe. Nije isključio mogućnost da supervizor Distrikta Brčko ne potpiše porazum o održavanju referenduma ali da će u tom slučaju osobe sa državljanstvom RS moći glasati na drugim mjestima. U predstavništvima RS u inostranstvu takođe će biti moguće izjašnjavanje građana sa biračkim pravom.

“Sa ustavno-pravnog aspekta postoji najmanje šest ustavno-pravnih jasnih elemenata koji ne mogu osporiti ni po kakvom osnovu ovaj referendum”, rekao je on.

Objasnio je da je proces raspisivanja referenduma prošao svu zakonsku i ustavnu proceduru, kao i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

“Referendumsko pitanje se odnosi na to de li građani RS podržavaju obilježavanje i proslavljanje 9. januara kao Dana RS, a to je pitanje iz nadležnosti Narodne skupštine RS jer je zakon o praznicima u nadležnosti RS. Sljedeća stvar koja ojačava ovaj legalitet je da je odluka građana o referendumu je savjetodavnog karaktera i nju zakonodavac predviđa kao prethodno izjašnjavanje o nekom aktu”, rekao je Karan.

Naglasio je i da se pitanje ne odnosi na odluku Ustavnog uda BiH.

“Ni jednog spornog legalnog argumenta nema. Bilo ko ko osporava legalitet može samo sa aspekta sile, a ne prava”, naglasio je Karan.

57b1b430-3f40-4f17-b940-10250a0a0a80-referendum-rs-listic-previewOrg

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime