Referendum i nepoštivanje Ustavnog suda BiH opasnost su za reformski put

0
4
Referendum i nepoštivanje Ustavnog suda BiH opasnost su za reformski put
Sarajevo, Banja Luka – Zastupnik SBB-a u Parlamentu BiH Damir Arnaut upozorio je u izjavi za TV1 da najava referenduma u RS, kao i nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja opasnost za reformski put BiH. Stoga pozivam sve političke aktere da hladne glave promislimo o evropskom putu BiH i ne dozvolimo da se ovakvim distrakcijama taj put naruši na bilo koji način, poručio je Arnaut.

”Mislim da je u ovom trenutku, ali i generalno, najbitnije za BiH da svi ostanemo opredijeljeni za reformski put i da ne bude distrakcija na tom putu. Bilo kakva priča o referendumu i nepoštivanju sudskih odluka predstavlja opasnost za taj put. BiH nema više vremena za gubljenje. Stoga apeliram na sve da se jednostavno drže sistema i poštuju sudske odluke. To je jedan od osnovnih principa demokratske vlasti”, potcrtao je Arnaut, komentarišući činjenicu da su najviši zvaničnici RS-a odbacili kao neprimjenjuvu odluku Ustavnog suda BiH o tome da 9. januar proglasi kao neustavan Dan RS.

No, ovo je samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda BiH koje se ne poštuju. Arnaut ističe da je to problem koji tišti BiH, a koji je kao takav prepoznat i kod predstavnika međunarodne zajednice.

”Problem je toliko očit da ga je prepoznala Misija OSCE-a u BiH, pa su za iduću sedmicu zakazali tematsku konferenciju koja se tiče neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH. Međunarodna zajednica svjesna je potrebe svog daljeg prisustva u BiH. Svi oni koji žele što skoriji odlazak međunarodne zajednice iz BiH trebaju uzeti u obzir da ovakvi potezi ne doprinose bržem odlasku međunarodne zajednice. Naprotiv“, istakao je Arnaut.

Najviši zvaničnici RS-anajavili su da će brzo predložiti promjenu Zakona o Ustavnom sudu koji treba da se usvoji u roku od 120 dana i da se izbace strane sudije iz tog suda. Da li će SBB podržati eventualnu promjenu Zakona?

”Ustav BiH vrlo jasno kaže da nakon pet godina od stupanja na snagu tog Ustava, dakle od 2000. godine, može se zakonom predvidjeti drugačiji način izbora sudija koje trenutno postavlja predsjednik Evropskog suda za ljudksa prava. Ustav ne kaže da to ne mogu biti stranci, samo kaže da se može pristupiti drugačijem načinu izbora. Potrebna nam je prvenstveno detaljna pravna rasprava, a tek onda možemo govoriti o mogućnostima. Međutim, samo osporavanje ukazuje na to su međunarodne sudije još potrebne”, konstatovao je Arnaut.

(Vijesti.ba / TV1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime