Referendum do koga nikome nije

0
1

216513Piše: Mladen Mirosavljević
Milorad Dodik je pozivanjem na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj očito promašio metu i našao se u nebranom grožđu.

Dok se u entitetu Republika Srpska nastavlja život od danas do sutra i u iščekivanju, sada već mitskog kredita iz Rusije, a traju i dodvoravanja MMF-u ne bi li se od njega iskamčio kakav kredit za preživljavanje, nastavlja se priča o predstojećem referendumu čiju svrhu više niko i ne zna, osim što se svi zabavljaju pričom o njegovom održavanju.

Naime, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Prema Odluci Narodne skupštine Republike Srpske, referendumsko pitanje glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

Po zakonu o referendumu i građanskim inicijativama nakon održavanja referenduma zakonodavna vlast dužna je u roku od 60 dana da provede tu odluku. Samo odgovora na pitanje kako se to misli izvesti ukoliko referendum bude pozitivan, u što niko ne sumnja s obzirom na više nego sugestivno pitanje, još nema niko.

Procedure oko referenduma su, bar u Republici Srpskoj, završene i Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda ovog entiteta ocijenilo je da nema osnova da Bošnjaci osporavaju referendum jer u konkretnom slučaju nije povrijeđen bošnjački nacionalni interes. Odluka o raspisivanju republičkog referenduma se, prema ocjeni Vijeća, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, te ne sadrži odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici nekog od ovih naroda.

Svi protiv referenduma

“Odluka nema nacionalni predznak, već se, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, podjednako odnosi na sve građane, koji slobodno disponiraju svojim pravom da učestvuju na referendumu”, kaže se u saopštenju Vijeća.

To praktično znači da odluka o referendumu može da stupi na snagu.

U prvim reakcijama i Bošnjaci i aktuelna entitetska vlast, ali i opozicija kažu da je ova odluka očekivana. Opozicija je bila protiv održavanja referenduma, jer smatraju da je i ovo bila samo još jedna od priča za skretanje pažnje javnosti sa ozbiljnih ekonomskih i socijalnih problema.

“Pozivam ljude iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a) da provedu referendum. Imaju odluku Ustavnog suda i neka ne čekaju, a svima nama neka je Bog na pomoći”, izjavio je poslanik i lider opozicionog Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

“Moja procjena je da će lider (vladajućeg) SNSD-a Milorad Dodik praviti razne eskivaže da do referenduma ne dođe. Ukoliko ipak bude održan referendum, bojim se da će rezultat biti nula. Imaćemo referendum poput onog Ciprasovog koji smo vidjeli nedavno u Grčkoj”, smatra šef skupštinskog Kluba poslanika najveće opozicione Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

Održavanje referenduma su već ranije, kao neustavan i nepotreban, osudili i najbitniji međunarodni predstavnici kao i najmoćniji srbijanski političar, i premijer, Aleksandar Vučić.

U nastojanju da po starim oprobanim receptima započne bitke koje očito ne može dobiti, jer su se u međuvremenu promijenile mnoge okolnosti, Milorad Dodik je očito promašio metu i našao se u nebranom grožđu. Republici Srpskoj su, kao uostalom i kompletnoj BiH, neophodne pare za puko preživljavanje, a para, koje su ključna poluga Dodikove moći i vladanja nad ogromnim administrativnim aparatom, koji je ujedno i glavna glasačka mašinerija, nema, i jedino mogu stići u obliku kredita za što su već postavljeni određeni uslovi. A među njima svakako nije održavanje najavljenog referenduma.

Tako se Dodik našao pred pitanjem kako da se izvuče iz priče o referendumu a da, kako tako, sačuva obraz i još možda i profitira svaljujući krivicu za njegovo neodržavanje na nekog drugog. U međuvremenu Dodik potencira održavanje u Briselu takozvanog „strukturalnog dijaloga“, kovanice čije značenje inače niko u BiH ne zna odgonetnuti, sa napomenom da bi taj dijalog o pravosuđu u BiH mogao biti šansa da do referenduma ne dođe. Tako Dodik nastoji iskoristiti posljednju šansu za šićar s obzirom da ne učestvuje u vlasti na nivou BiH i da se u toj vlasti nalazi Savez za promjene, koalicija stranaka koje su u Republici Srpskoj u opoziciji, a koje su najavile velike istrage i hapšenja zbog kriminala i korupcije u Republici Srpskoj.

Preživljavanje glasačke mašinerije

Nažalost, osim tih najava, opozicija koja je na nivou BiH pozicija, nije učinila ništa konkretno čime bi ugrozila primat Dodikove stranke na vlasti i njegov lično. Zabavljeni rješavanjem sopstvenih kadrovskih pozicija i interesa samo su potvrdili dugogodišnju tezu da sa ovakvom opozicijom Dodik može vječno ostati na vlasti, odnosno dokle god bude novca za preživljavanje glasačke mašinerije. Dodatno, Dodik se ipak trudi, da pred predstojeće izbore koliko god može „pocijepa“ opoziciju koristeći sve mogućnosti pa i optužbe o veleizdaji zbog prenošenja nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo BiH i njenoj probosanskoj politici.

Ipak, zbog gubitka vlasti na nivou BiH, Dodik nema uticaja na ključne pozicije u Sudu i Tužilaštvu BiH kao ni na ključne pozicije u obavještajnoj agenciji na nivou BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), što mu nije nimalo svejedno, i zbog toga je i krenula priča o referendumu. Dodik nikada nije odgovorio na to šta je njegova stranka uradila da promijeni situaciju nabolje dok je bila na vlasti na nivou BiH i šta su učinili predstavnici iz Republike Srpske u okviru takozvanog „strukturalnog dijaloga“ kojim niko nije zadovoljan, kao ni radom pravosuđa u BiH.

Pošto priča o ovom referendumu i njegovom održavanju još nije završena jer bi konačnu riječ o njemu trebao dati Ustavni sud BiH, za Dodika bi pravi spas bio da ovaj Sud referendum proglasi neustavnim i tako Dodiku pred predstojeće izbore da jak argument kako je sistem pravosuđa u BiH protiv Republike Srpske i da ona nema šta tražiti u okviru BiH.

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime