Realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog

0
14

bp1

Zenica – U organizaciji Muftijstva zeničkog, u toku mjeseca marta, aprila i maja 2016. godine počela je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg će u toku 2016. godine biti organizirani stručni seminari za imame na kojima će predavači biti stručnjaci iz različitih oblasti.

U mjesecu martu realiziran je stručni seminar na kojem su o temi ”Aktuelno stanje muslimana u svjetlu Kur’ana i Hadisa” govorili profesor Mahmut Karalić i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Seminar za imame medžlisa IZ Tešanj, Teslić i Doboj organiziran je u Tešnju, za imame medžlisa IZ Zavidovići, Žepče i Maglaj u Zavidovićima, te za imame Medžlisa IZ Zenica u Zenici.

U mjesecu aprilu predavači na seminaru bili su prof. dr. Zuhdija Adilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, a tretirana je tema ”Imam Maturidija i osnovne karakteristike njegovog nauka u akaidu”.

Seminar za imame medžlisa IZ Tešanj, Teslić i Doboj organiziran je u Tesliću, za imame medžlisa IZ Zavidovići, Žepče i Maglaj u Žepču, te za imame Medžlisa IZ Zenica u Zenici.

Na stručnim seminarima koji su realizirani u prvoj polovini mjeseca maja prof. dr. Fahira Fejzić Čengić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović imamima su predstavili temu ”Kako popraviti svoj javni nastup – Hutba”.

Profesorica Fejzić Čengić istakla je, između ostaloga, da među glavne faktore uspješne hutbe spadaju: otvorenost i iskrenost. Dobar hatib i dobra hutba se mogu opisati: ugledom, kredibilitetom, povjerenjem, slogom, obostranim razumijevanjem, istinitošću i sveobuhvatnim obavještenjima. Minimalni zadaci dobrog hatiba su da: piše i uređuje svoj tekst, govori i prezentira svoje poruke, istražuje teme i ideje, upravlja vlastitom hutbom, savjetuje se, obučava se, obrazuje i kontaktira, drži stalne veze sa džematom.

Seminar za imame medžlisa IZ Tešanj, Teslić i Doboj organiziran je u Tešnju, za imame medžlisa IZ Zavidovići, Žepče i Maglaj u Maglaju, te za imame Medžlisa IZ Zenica u Zenici.

Također, u drugoj polovini mjeseca maja planiran je predramazanski susret sa imamima na kojem će se imamima obratiti direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Susret sa imamima medžlisa IZ Žepče, Zavidovići i Zenica bit će organiziran u srijedu 25. 05. 2016. godine, u Ensar džamiji u Zenici, a susret sa imamima medžlisa IZ Tešanj, Doboj, Teslić i Maglaj bit će organiziran u četvrtak 26. 05. 2016. godine, u Medžlisu IZ Doboj.

bp2

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime