Realizacija počela: Nabavlja se oprema za prvi vjetropark kod Mostara

0
3

Mostar – Izgradnja vjetroparka na Podveležju, koja se najavljuje zadnjh desetak godina, napokon je došla u nešto konkretniju fazu. Elektroprivreda BiH je naime, prije 15-tak dana raspisala javni poziv za nabavku modernih vjetroagregata koji će biti instalirana na planini Podveležje iznad Mostara.

Radi se o 15 vjetroagregata ukupno intalirane snage 48,0 MW koji bi trebali godišnje proizvoditi 120 GWh električne energije.

Radi se o investiciji od 83,2 milijuna EUR odnosno oko 162 milijuna KM. Od toga 65.000.000 EUR kreditna sredstva, 335.400 EUR grant sredstva od strane KfW banke i 17.864.600 EUR vlastitih sredstava.

”Očekujemo da ćemo ovaj projekt završiti do 2018. Realizacija je predviđena kroz nekoliko faza, od nabavke vjetroagregata do izgradnje pristupnih puteva”, navodi Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi BiH.

Projekt će biti financiran kreditom Njemačke razvojne banke (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) i vlastitim sredstvima. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i tri godine grace razdoblja.

Osim vjetroparka Podveležje, u značajnoj fazi realizacije su još dva projekta i to izgradnja zamjenskog bloka 7 u TE Tuzla te izgradnja HE Vranduk na rijeci Bosni.

Salkić ističe da su za projekt blok 7 TE Tuzla, koji bi trebao biti najveća investicija u BiH nakon rata, pregovori oko realizacije kreditnog ugovora pri kraju.

Radi se o bloku instalirane snage 450 MW plus 270 MW toplotne energije sa godišnjom planiranom proizvodnjiom od 2.756 GWh.

Vrijednost ugovora je oko 722 milijuna eura. Projektno partnerstvo Elektroprivreda je potpisala je sa kineskim konzorcijem CGGC –GEDI.

“Očekujemo da bi početkom naredne godine ili pred kraj godine mogli početi sa pripremim radovima. Tijekom naredne godine moglo bi se početi sa izgradnjom kako bi ovaj blok u pogonu imali do 2021 .godine”, naveo je on.

Osim navedenih u značajnoj fazi realizacije je izgradnja hidroelektrane Vranduk koji bi, kako je istaknuo Salkić, trebala biti gotova do 2019. Vrijednost ove investicije je oko 57 milijuna eura. Instalirana snaga ove HE trebala bi biti 20 MW sa proizvodnjom od 96 GWh. Vrijednost projekta je 57, 4 milijuna eura. Financirat će se iz sredstvima Elektroprivrede i kredita EBRD.-a i EIB-a.

Izgradnjom ove hidroelektrane, navodi, hidropotencijali rijeke Bosne ovom dijelu bi se potpuno iskoristili, naveo je Salkić.

D.K.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime