RDS Tuzla: Građani Živinica prepoznali su našu borbu za Konjuh i istinske vrijednosti

0
0

zivinice-rds1-520x360Tuzla, Živinice – Pred više od 150 prisutnih članova i simpatizera u sali Bosansko-kulturnog centra Živinice sinoć je izabrano rukovodstvo Regionalnog demokratskog saveza Tuzla za ovu Opštinsku organizaciju, na čelu sa Izetom Suljićem, studentom mašinstva, zaposlenom u živiničkom „Konjuhu.“

Za predsjednicu Foruma mladih izabrana je Džana Butković, studentica Predškolske pedagogije na Evropskom univerzitetu u Brčkom, dok je za predsjednicu Foruma žena izabrana Refija Mrakanović, po zanimanju elektrotehničar.
Izražavajući svoje zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih, predsjednik RDS-a Tuzla i nosilac liste za Federalni parlament, Alija Azabagić, kazao je da je RDS politički projekat nastao iz ogromnog nezadovoljstva radnika i običnih ljudi ovog kraja, te stanja u društvu u kojem su sve vrijednosti porušene.

“Krenuli smo sa Konjuhom i Ditom, jer da bismo pričali o razvoju trebamo prije svega izvući iz propasti one firme za koje većina drugih jedino rješnje vidi u stavljanju pod ključ. Šta su Živinice bez Konjuha, ili Tuzla bez Dite, Livnice, Polichema i drugih? Regionalni savez Tuzla nastao je upravo zbog toga, jer je tuzlanska regija nekada bila među najjačim u Evropi i želimo joj vratiti taj predratni nivo. Ovaj projekat jeste težak, jer se radi o neophodnim reformama od obdaništa do Predsjedništva, ali podrška koju nam pružate, naročito ogroman broj mladih ljudi, pokazuje da se ideja RDS-a uistini širi i kreće pozitivnim pravcem”, kazao je Azabagić.

Zamjenik predsjednika RDS-a Tuzla i nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona, Salih Šabović, istakao je da su Živinice druga opština po veličini na Tuzlanskom kantonu, te da je samim time i odgovornost RDS velika, naročito prema preduzećima koja su nekada zapošljavala na hiljade radnika i koja to još uvijek mogu.

“Bez velikih privrednih subjekata nema zapošljavanja, zato smo od naših prvih koraka uvijek bili uz prave sindikate, one koji nisu servisi menadžmentima. Zbog toga i mi sami i naš kandidat iz živiničkog Konjuha, na primjer, trpimo ogroman pritisak. Privreda bez politike ne može i obratno, a takva suradnja mnogima ne odgovara, jer su navikli da im politika bude sredstvo za ostvarivanje ličnih interesa koji idu do te mjere da čitavi radnički kolektivi bivaju dovedeni u pitanje. Zbog toga ćemo učiniti sve, zajedno sa sindikatima, da nijedan kolektiv koji ima zgrade, neophodni kadar i mehanizaciju ne propadne. Ako to ne uradimo, nećemo moći govoriti o novim radnim mjestima. I onda ti isti koji su nas doveli do toga izađu pred narod i pričaju o ekonomiji i zapošljavanju. Mi to ne smijemo dozvoliti, jer oni koji sada obnašaju vlast I pogotovo on koji je obnašaju zadnje dvije godine I koji su napravili deficit veći nego u zadnjih deset godina predložili su iste ljude na listama što znači da žele nastaviti raditi po starom. Narod to više neće da gleda niti da trpi, zato vam hvala što ste ovdje i što ne date svoj Konjuh i druge naše firme”, poručio je Šabović.

Gromoglasnim aplauzom prisutni su podržali i Mevludina Trakića, predsjednika sindikata radnika “Konjuha” Živinice i istinskog borca za radnička prava, kandidata RDS-a na listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Svoje poruke prisutnima uputili su potom i drugi kandidati RDS-a za Skupštinu Tuzlanskog kantona, Ibrahim Suljkanović, Omer Isović, Mirsad Fazlić, Amir Hadžić, Faruk Šahović, Javra Brković, Nusret Redžić, Sandra Suljić, Edin Eminović, Adnan Numanović, Ramadan Kabashi, te kandidati za Federalni parlament Muaz Mašić, Jovan Dimitrijević i Merima Čorhodžić.

(bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime