Razvojem poljoprivrede do novih radnih mjesta

0
27

1523242_452783691515445_1509714794_o (1)Sanski Most – Općina Sanski Most učestvovaće u sufinansiranju programa pomoći održivog povratka kojeg provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a koji ima za cilj pružiti podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju u poljoprivredi u općinama Federacije BiH.

Pomenuti program predstavljen je na sastanku kojeg je načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić skupa sa svojim pomoćnicima, održao sa ovdašnjim poljoprivrednicima. Naime, resorno ministarstvo nedavno je objavilo javni oglas za podnošenje prijava, zahtjeva i projekata za programe pomoći održivog povratka radi pružanja pomoći za zapošljavanje u poljoprivredi. Pomoć se odnosi na dodjelu poljoprivredne mehanizacije i priključaka, u koji spadaju traktori, motokultivatori, kosačice, kopačice i drugi priključci, zatim plasteničku proizvodnju, i dodjelu plastenika veličina od 50 do 300 metara kvadratnih, te obnovu i izgradnju stajskih objekata.

Tim povodom, općina Sanski Most i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglice Federacije BiH dogovorili su zajedničku saradnju na realizaciji ovog projekta, na način da bi finansijska sredstva za njegovu realizaciju bila obezbijeđena od strane ministarstva i općine, te uz lično učešće krajnjih korisnika. Tako bi sredstva za realizaciju bila osigurana od strane resornog ministarstva u iznosu od 35 posto od ukupne vrijednosti projekta, isti iznos obezbijedila bi i općina Sanski Most, dok bi krajni korisnik bio u obavezi da osigura preostalih 30 posto.

Ukupna vrijednost projekta je oko 260 000 KM. Poljoprivrednim proizvođačima sa područja općine Sanski Most na sastanku su predočene mogućnosti apliciranja na raspisani javni poziv, a načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić je istakao da će općina Sanski Most u ovogodišnjem budžetu izdvojiti 100 000 maraka za potrebe sufinansiranja pomenutih projekata. Također, istaknuto je kako će općina Sanski Most i u ovoj godini raditi na stvaranju boljih uslova za poljoprivrednu proizvodnju, koja se ubraja u jednu od strateških grana razvoja općine Sanski Most.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime