Razvoj polјoprivredne proizvodnje: Teslić dobiva dvije nove sušare za voće

0
16

susara1(1)Teslić – Opština Teslić je svojim projektom “Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić” dobila grant sredstva od 52.000 KM u okviru Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.  Radi se o projektu ukupne vrijednosti 65.000KM , od čega je 13.000 KM učešće Opštine Teslić, a 52.000 KM su grant sredstva. 

Opština Teslić će ovim projektom obezbijediti dvije sušare za šlјivu i jabuku kao i prateću opremu za pripremu voća za sušenje, čime će stvoriti tehničke pretpostavke za razvoj polјoprivredne proizvodnje i dodanu vrijednost proizvodnji voća na području ove opštine.

Obezbijediti će se sadni materijal za minimalno osam novih polјoprivrednih proizvođača, kao i dati mogućnost dosadašnjim proizvođačima voća da koriste sušare za voće .

Dodatno, očekuje se zaposlenje dva lica na procesu sušenja. Ukupno trajanje projekta je osam mjeseci.

Finansijski mehanizam je zajednička inicijativa Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vlade Švajcarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Finansijski mehanizam uspostavlјen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva u okviru Finansijskog mehanizma obezbijedila je Vlada Švajcarske, putem UNDP, i Vlada Republike Srpske, putem Ministarstva finansija Republike Srpske.

Po osnovu javnog poziva pristiglo je ukupno 48 projektnih aplikacija. Uslove i kriterijume administrativne provjere zadovolјilo je 11 dostavlјenih projektnih prijedloga. Nakon evaluacije projektni odbor je jednoglasno donio odluku prema kojoj je prihvatlјivo 10 projekata.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime