Razmišljam naglas

0
29

381299_2666460833328_1238484313_nČitajući knjigu „Muslimanski danak u krvi“ autora prof.dr. Ibrahima Kajana u kojoj jasno možemo vidjeti brutalnost zločina nad Bošnjacima jedna rečinica mi je duboko ušla u misli.

Gdje je prostor zaborava tamo je carstvo smrti. Pamti to čovječe! Pa sam Svevišnji kaže da se pripremiš za tren kobi koju ti neprijatelj u potajici sprema! 

Navedena rečinica nam daje dosta toga na razmišljanje, imajuči u vidu golgotu kroz koju su Bošnjaci kao narod prošli. Pravnici historičari su dokazali preko deset izvršenih genocida nad Bošnjacima u razdoblju od 1683. godine kad je nad Bošnjacima izvršen brutalni egzodus  u sukobu između vojske Osmanskog carstva i Austro-ugarske, zatim genocid u 17 i 18 stoljeću tačnije genocid počinjen 1711.godine u Nikšiću, genocid počinjen u I i II svjetskom ratu, pa sve do genocida u Srebrenici 1995.godine.

Sve ovo gore navedeno ukazuje na činjenicu da mi Bošnjaci nažalost nismo još izvukli pouke, da slabo pamtimo, da dovoljno ne reagujemo kada nam neprijatelj vrijeđa porodice stradalih, kada neprijatelj ponovo poziva na klanje, ubijanje, silovanje naših Bošnjakinja.

Na tragu toga ističem situaciju u kojoj se nalaze naši Bošnjaci u Višegradu vezano za izgradnju kuće poznatija kao „Živa lomača“, u kojoj su braća Lukići zapalili preko 70 Bošnjaka.

Naša Bakira Hasečić i ostali Bošnjaci nalaze se na udaru tamošnjih vlasti , koje po svaku cijenu žele spriječiti  izgradnju kuće, jer znaju da je ta kuća dokaz da je entitet Republika Srpska genocidna tvorevina.

Poštovani moji Bošnjaci ne smijemo zabaoraviti genocid, ne smijemo zaboraviti našu braću, očeve, tetiće, amidžiće, naše sestre koje su silovane .

Moramo stati iza porodica nevino stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ne smijemo ostaviti na samilosti našu braću u Konjević polju, kojima ne daju da njihova djeca pohađaju nastavu na bosnaskom jeziku, da uče historiju Bosne i Hercegovine , a ne historiju Srbije.

 

Armin Čusto, dipl.iur.

Magistrant na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić “ u Mostaru

http://sandzakpress.net/from-sandzak-with-loveBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime