Različiti iznosi naknada za porodilje u našoj zemlji: Gdje je najbolje biti nova majka

0
7

naknade_za_porodilje-102216

Orašje, Bihać – Mnoge su inicijative pokrenute za ujednačavanje prava svih porodilja. Jednu od njih je pokrenulo Udruženje “Žene ženama” pod naslovom “Pravo, a ne privilegija“

“Bijela kuga“ na prostoru BiH je davno evidentirana, kao i njen najčešći razlog – ekonomsko stanje u državi. Doprinosi tome i činjenica da ni porođajne naknade nisu iste u svim dijelovima zemlje.

Arijana Čataković je majka dvogodišnje bebe, živi u Bihaću s porodicom. Ona je jedna od mnogih porodilja iz tog dijela BiH koja je primila porodiljsku naknadu u iznosu od 100 KM.

– Moj suprug je nezaposlen, pa smo zaista imali problema kupiti sve stvari potrebne za bebu. Porodica nam je pomogla s tim. Mnogima su puna usta mladih, ali slabo se išta radi na tom planu. Trebala bi vlast malo više da pomogne mladim prilikom osnivanja porodice – navodi majka Čataković.

Samo pelene

Uredbe o naknadama za porodilje u USK propisuju da žene koje su u radnom odnosu dobijaju oko 560 KM mjesečno, dok nezaposlene majke imaju pravo na jednokratnu pomoć od 100 KM, koja, kako saznajemo, bude isplaćena s velikim zakašnjenjem. Koliko pomaže tih stotinu maraka za Faktor pojašnjava Bišćanka Vernesa Begić, koja ima 13-mjesečnu bebu.

– Od tih 100 KM mogla sam samo da kupim tri paketa pelena i jednu kremu, što je dovoljno za dvadesetak dana bebinih potreba – ispričala nam je Begić.

Situacija je slična i u ostalim federalnim kantonima. U susjednom kantonu, Livanjskom, ista situacija. Dok se, možda, bolje poroditi u Posavskom kantonu gdje porodilje koje su nezaposlene primaju 300 KM naknade u prvih pola godine, dok zaposlene imaju 80 posto od svoje plaće.

– Mi smo tek od prvog oktobra prošle godine uveli da porodilje koje su zaposlene primaju naknade, a deset godina traje propis za nezaposlene porodilje. U ovome kantonu se ističe Općina Orašje, koja je donijela odluku u kojoj stoji da porodilje primaju jednokratnu pomoć za novorođenu djecu u iznosu od 1.000 do 3.000 KM, ovisno koje je dijete po redu – objasnio je Zvonko Marković, pomoćnik ministra zdravstva, rada i socijalne politike u Posavskom kantonu.

Šetajući po kantonima, podaci nam govore kako porodilje imaju različit tretman. U Zapadnohercegovačkom kantonu i nije loše biti majka, jer one koje su zaposlene primaju 70 posto od plaće i jednokratnu pomoć od 300 KM, a dok nezaposlene primaju po 100 KM šest mjeseci od rođenja djeteta i jednokratnu pomoć od 500 KM. Opet nailazimo na nezavidan položaj majke u južnijem dijelu zemlje, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Tamo čak i ne postoje propisi kojima se reguliše oblast zaštite porodice sa djecom. Majke porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u visini od 400 KM. Kako saznajemo nerijetko se majke iz ovoga Kantona odlučuju da svoje prebavalište prebace u kanton u kojem su bolji uslovi za porodilju. Najčešće to rade u Kantonu Sarajevo, u kojem je stanje najbolje. Novčana pomoć za žene koje nisu u radnom odnosu iznosi 180 KM tokom prve godine nakon porođaja.

-Podržavamo i iniciramo zakonska rješenja da se zaštita porodice na jedinstven način uredi na cijelom području Federacije BiH kako bi svaka porodilja i svako dijete imalo ista prava i u jednakim iznosima, a što bi sigurno doprinijelo poboljšanju stanja u oblasti nataliteta – smatra Amela Dautbegović, ministrica rada i socijalne politike Kantona Sarajevo.

Inicijative

Mnoge su inicijative pokrenute za ujednačavanje prava svih porodilja. Jednu od njih je pokrenulo Udruženje “Žene ženama” pod naslovom “Pravo, a ne privilegija“. Iz ovoga Udruženja optimistično se nadaju da će biti neki od rezultata eliminacija diskriminacije porodilja po različitim osnovama kao i osnivanje Federalnog fonda za isplatu porodiljskih naknada.

Iznosi naknada za nazaposlene porodilje

Kanton Sarajevo – 180 KM tokom prve godine od porođaja

Unsko-sanski kanton – Nezaposlene majke primaju 100 KM jednokratne pomoći

Posavski kanton – Majke primaju 300 KM u prvih šest mjeseci

Zeničko-dobojski kanton – Porodilje primaju 72 KM u prvih šest mjeseci, te jednokratnu pomoć od 258 maraka

Bosansko-podrinjski kanton – 149,50 KM iznosi mjesečna naknada za porodilje tokom prve godine

Srednjobosanski kanton – Dvije jednokratne naknade po 480 KM

Tuzlanski kanton – Nisu obezbjeđena sredstva za nezaposlene porodilje, a zaposlene primaju naknadu

Hercegovačko-neretvanski kanton – 400 KM iznosi jednokratna pomoć

Zapadno-hercegovački kanton – Nezaposlene majke primaju po 100 KM u prvih šest mjeseci, te 500 KM jednokratne pomoći

Livanjski kanton – 100 KM jednokratne pomoći

(Dženeta Sarić-Kozić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime