Razgovor o knjizi “Hafiz Ćamil Silajdžić- život i djelo”

0
27

news-2014-Decembar-knjiga_silajdzic_1_254410623Sarajevo – Prije nekoliko mjeseci sarajevska izdavačka kuća Tugra objavila je vrijednu monografiju o Ćamilu ef. Silajdžiću (1916. – 1997.), tradicionalnom sarajevskom hafizu, profesoru kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi i imamu i hatibu Begove džamije. 

Povodom izlaska iz štampe knjige “Hafiz Ćamil Silajdžić- život i djelo” autora Mensura Malkića, u Gazi Husrev-begovoj medresi organiziran je razgovor o ovom uglednom alimu i posljednjem bošnjačkom piscu tariha.

Prije nekoliko mjeseci sarajevska izdavačka kuća Tugra objavila je vrijednu monografiju o Ćamilu ef. Silajdžiću (1916. – 1997.), tradicionalnom sarajevskom hafizu, profesoru kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi i imamu i hatibu Begove džamije.

Autor ove monografije je Mensur Malkić, također hafiz, imam i hatib Begove džamije.

Malkić je tokom svojih postdiplomskih studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu radio nekoliko godina na svojoj magistarskoj tezi posvećenoj životu, djelu i djelovanju hafiza Ćamila ef. Silajdžića.

– Hafiz Mensur Malkić dokumentirano, i iz svoga vremena, piše o hafizu Ćamilu ef. Silajdžiću, koji je cijeli svoj život posvetio tradicionalnom (u Sarajevu stoljećima gajenom) bdijenju nad klasičnim izučavanjem i recitiranjem Kur’ana. Stoga ova monografija odiše skladnim spojem dvaju iskustava, onog tradicionalnog u kojem je živio hafiz Ćamil Silajdžić, i novog koje živi hafiz Mensur Malkić – kazao je akademik Enes Karić.

Kako je kazao hfz. Dževad Šošić, posebno značajne cjeline ove knjige hafiza Mensura Malkića “osvjetljavaju Ćamil-efendijinu blistavu profesorsku karijeru i misiju u Gazi Husrev-begovoj medresi”, islamskoj tradicionalnoj školi u kojoj je odgojio više stotina imama i često kao muhafiz (ili hafiski mentor) naučio ih prefinjenim pravilima mnogih tradicionalnih disciplina u učenju i recitiranju Kur?ana.

– To vrijeme još traje kroz mnoge žive učenike i studente Ćamil-efendije. Mnogi od njih vjerno nastavljaju školu bosanskog učenja (i milozvučnog recitiranja) Kur?ana. U tome se pokazuju mnogi važni razlozi koji preporučuju ovu knjigu za pomno čitanje – kazao je autor Malkić.

Na razgovoru o knjizi, rečeno je da su njom sačuvane mnoge drage uspomene na svijetlu pojavu muderisa, imama i hafiza Ćamil ef. Silajdžića.

– Mensuru Malkiću za to pripadaju sve pohvale. Ovom knjigom potvrdio je pravilo da veliki učitelji i profesori ne skončavaju svoj život sa danom svoje smrti, već žive u uspomenama svojih učenika i studenata, kao i u trajanju njihovih dobrih i plemenitih djela – kazao je Karić.

(24sata.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime