Razgovaramo o promociji knjige posvećenoj ubijenoj djeci Goražda

0
60

Goražde – U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde bit će održana prva promocija knjige „Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992 – 1995. godina“ autora mr. Muamera Džananovića iz Sarajeva.

Na današnjem sastanku sa autorom knjige, kojem su prisustvovali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, razgovarano je o ovoj promociji.

Knjiga je trenutno na štampanju, a njena promocija u Goraždu planirana je za 19. septembar 2015. godine.

Tematika knjige je monografija i spomen na ubijenu i ranjenu djecu za vrijeme opsade. Radi se o 548 evidentirane djece. Na svakoj stranici knjige se nalazi jedno dijete gdje je opisan zločin i ostali zločini nad tom porodicom, a završava se sa lokacijom sahrane svakog djeteta – kazao je Džananović i istakao da je njegova knjiga rezultat vlastitog naučno-empirijskog istraživanja, kao i to da su svi podaci sadržani u knjizi lako provjerljivi.

Autor knjige je kazao da je njegova početna želja bila da knjiga bude monografija o zločinima nad cjelokupnim stanovništvom koje se našlo na području opsade, ali to, iz objektivnih razloga, nije bilo moguće.

Tada nisam naišao na razumijevanje ljudi koji su morali imati sluha za to i onda sam svoje istraživanje suzio rukovodeći se Konvencijom o pravima djeteta. Istraživanje je posebno interesantno zbog toga što je jedno od rijetkih u kojem su evidentirana i ranjena djeca. Moram da istaknem da ovo nije konačan broj djece, jer puno je više djece ranjeno i ubijeno nego što će biti predstavljeno u ovoj knjizi, ali ovo je broj djece za koju su provedene stroge naučno-empirijske procedure. Sva ona djeca koja nisu evidentirana biće predstavljena u nekom drugom izdanju – istakao je on.

Štampanje knjige podržat će i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a njena promocija bit će u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja 18. septembra.

Već smo definisali da je centralni dio ove manifestacije predstavljanje ovog naučno-istraživačkog rada koji, nažalost, izlazi tek nakon 20 godina. Vjerujem da će ova knjiga poslužiti za dalje procesuiranje ratnih zločina na području ovog kantona. Nećemo stati samo na ovom projektu a neće izostati ni podrška od strane Vlade i resornog ministarstva. Već imamo najave saradnje sa Istraživačkim centrom za ratne zločine a naša namjera je da prezentujemo javnosti šta se dogodilo na ovim prostorima u toku agresije na BiH  kazao je ministar Damir Žuga.

Muamer Džananović rođen je u Goraždu, a od 2009. godine radi na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

(gorazde-press.blogger.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime