RAŽ nastavlja aktivnosti na izgradnji brenda “Žepački sir”

0
1

degustacija sira(1)Žepa – Prilike i mogućnosti koje nudi proizvodnja žepačkog sira potrebno je proširiti i kontinuirano unaprjeđivati postojeću proizvodnju kao bi se dobio kvalitetan proizvod, poručeno je sa završne manifestacije projekta “Got cheese?“ koji je implementiran od strane Udruženja “Spori turizam“ Žepče i Razvojne agencije Žepče, a financirala ga Američka ambasada u Sarajevu u sklopu programa “Women Empowerment“ u BiH. 

Implementacija projekta je počela 1. lipnja 2013. godine i trajala je godinu dana. Namjera projekta bila je doprinijeti ekonomskoj neovisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećati stupanj ekonomske osnaženosti žena u ruralnim područjima ove općine, kroz  mapiranje, udruživanje, nabavku opreme i obuku 10 žena koje se bave  proizvodnjom sira,  sa ciljem usavršavanja proizvodnje sira, proširenja proizvodnje, povećanje prodaje te stvaranja uvjeta za uvrštavanje proizvedenog sira u gastro turističku ponudu općine Žepče.

Na završnoj manifestaciji projekta, o primjerima dobre prakse, te prilikama za razvoj “Žepačkog sira”, kao i kako unaprijediti proizvodnju i učiniti je održivom govorio je prof.dr.sc. Samir Kalit s  Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je naglasio da proizvodnja sira u općini Žepče, koja se  priprema na tradicionalna način u prirodnom okruženju i čistom okolišu, ima perspektivu ali da je neophodna stalna edukacija i usavršavanje proizvođača i kvalitetna promocija.

Ispred “Udruženja proizvođača sira u BiH“ govorio je dipl.ing.agr. Omer Mrakić, dok su dobre prakse predstavili Alen Jusupović, proizvođač magarećeg mlijeka i proizvoda od magarećeg mlijeka iz Zavidovića i Hidajet Fejzić, proizvođača ovčijeg sira na S.D. “Ramče“ Begov Han.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko najavila je i naredne aktivnosti na izgradnji brenda “žepački sir“ koje će nastaviti provoditi Razvojna agencija Žepče zajedno s udruženjem i proizvođačima, a odnose se na izradu investicijske studije proizvodnje žepačkog sira.

Najavila je za jesen poljoprivredni sajam u Žepču koji će Završnici ovog projekta nazočili su i Općinski načelnik Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, predsjednica Udruženja “Spori turizam“ Žepče Brigita Lovrić, te ispred Službe za gospodarstvo i financije Općine Žepče pomoćnik Općinskog načelnika Namik Malićbegović i viša stručna suradnica za poljoprivredu  Lucija Dunđer. Po završetku plenarnog dijela, korisnicama su uručeni materijal i sirarska oprema, a potom je na štandovima ispred vijećnice upriličena i degustacija “Žepačkog sira”.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime