Ravnogorski park u Bileći nudi raskoš četničkih pukovnika i pripadnika počasne straže

0
35

na-dan-oslobodjenja-2-oktobra-u-bileci-se-otvara-ravnogorski-park_1411808965Bileća  ̶  Ravnogorski pokret, inače tokom Drugog svjetskog rata bio je najveći četnički pokret kojem je na čelu bio pukovnik Dragoljub (Draža) Mihailović. Nastao je na području Srbije i u početku surađivao s partizanima u dizanju ustanka (Užička republika), ali se ubrzo s njima sukobio, pa su do kraja rata ogorčeni neprijatelji. Politički program Ravnogorskog pokreta predstavlja ekstremnu varijantu velikosrpskih pretenzija.

Na ulazu u Ravnogorski park u Bileći proteklih dana postavljena je sa lijeve strane statua Dragoljuba (Draža) Mihailovića poznatog kao Čiča koji je bio zapovjednik kraljevske Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata (četnika), osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

S desne strane ulaza nalazi se statua – pripadnika počasne straže. Na ulazu je i velika bista sa nazivom Ravnogorski park na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. augusta 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.

Do “piramide” koja je centralni dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi krst sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih bataljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže “srpski narod Bileće”.

Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je da je projekt ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

Nakon otvaranja parka, 2. oktobra nastavit će se sa njegovim uređenjem, a konačni radovi kako je istakao Bokić treba da budu završeni naredne godine. Trenutno radi na izgradnji fontane na kojoj će također, biti postavljen veliki krst, a niže nje predviđeno je postavljanje još jedne statue.

Interesantno je da je na području istočne Hercegovine u predizborno vrijeme, pred oktobarske opće izbore koji će se održati 12. narednog mjeseca počelo užurbano postavljanje spomen obilježja, uglavnom pripadnicima četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

Tako je za danas (subota), 27. septembar, u Srpskoj ulici, u Gradu Trebinju zakazano otkrivanje biste vojvodi Nedeljku Vidakoviću.

Građani ne samo Trebinja već i u Bileći, Gacku i Ljubinju gdje su također, postavljeni plakati pozvani su da prisustvuju ovom događaju sa parolom: “Sa bobanskih tvrdih greda vojvoda nas Neđo gleda”.

Inače, vojvoda, kako su ga nazivali, Nedeljko Neđo Vidaković bio je prvi ratni komandant Bobanske čete osnovane 1992. godine u selu Šćenica na Bobanima, koja je tokom cijelog rata u BiH bila jedinica Trebinjske brigade u sastavu vojske bosanskih Srba. Nakon njegove pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica 1994. godine komandu je preuzeo Dragan Ristić Beli.

na-dan-oslobodjenja-2-oktobra-u-bileci-se-otvara-ravnogorski-park_1411808966_1 na-dan-oslobodjenja-2-oktobra-u-bileci-se-otvara-ravnogorski-park_1411808966_2

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime