Ravno, Čapljina i Neum dobivaju kamere za rano otkrivanje šumskih požara

0
19

Čapljina – U okviru projekta prekogranične suradnje pod nazivom “Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC” u sljedećih šest mjeseci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) bit će postavljene kamere za rano detektiranje i prevenciju šumskih požara.

To je rečeno na okruglom stolu održanom u utorak u Mostaru, na kojem su predstavnici osam zemalja Jadransko-jonske regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Srbija) razmijenili znanja i iskustva u borbi protiv šumskih požara.

Po riječima ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eugena Ćubele, domaćina sastanka, ukupna vrijednost projekta HOLISTIC, koji se financira sredstvima Europske unije, je 8 milijuna eura, od čega je HNŽ dobila 370 000 eura.

– Ta sredstva bit će uložena u postavljanje kamera za rano otkrivanje požara i preventivno djelovanje. To će puno značiti za naša pogranična područja prema Hrvatskoj i Crnoj Gori, a to su općine Ravno, Čapljina i Neum – kazao je Ćubela u izjavi za medije.

Na pitanje novinara jesu li veliki šumski požari, koji su posljednjih godina sve učestaliji u HNŽ-u, podmetnuti i hoće li postavljanje nadzornih kamera pomoći u otkrivanju piromana, Ćubela je odgovorio kako je to pitanje za policiju.

– Naše je da gasimo požare, a sve ostalo je u nadležnosti MUP-a. Reći ću samo da je indikativno ako samo u jednom danu na sedam različitih mjesta izbije požar – kazao je Ćubela.

Konzultant na projektu HOLISTIC Admir Logo kazao je kako je smisao projekta vidjeti dokle su došle zemlje u okruženju po pitanju vatrogasne zaštite, uspostaviti kontakte, unaprijediti suradnju i osmisliti zajedničke projekte koji bi se u budućnosti mogli kandidirati za financiranje sredstvima Europske unije.

– Primjeri dobre prakse iz svih zemalja sudionica su kandidirani i rangirani, organizirani su i studijski posjeti, a ovakvi okrugli stolovi služe za diskusiju o mogućnosti primjene i iskoristivosti tih primjera dobre prakse kod nas – dodao je Logo.

(FENA/mi2.ba) I.S.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime