Ratni zločinac Novak Đukić mora biti dostupan Sudu BiH

0
9

Novak-ĐukićTuzla  ̶  Gradsko vijeće Tuzle uputilo je danas apel nadležnim organima Bosne i Hercegovine za preduzimanje mjera za obezbjeđenje dostupnosti Sudu BiH Novaka Đukića, osuđenog za ratni zločin na Kapiji.

“Javnosti je poznato, da je 23.11.2013. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio apelaciju odbrane Novaka Đukića, kojom je utvrdio povredu prava iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i ukinuo drugostepenu osuđujuću presudu Suda Bosne i Hercegovine, kojom je Novak Đukić pravomoćno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina, a za dokazani ratni zločin počinjen na Kapiji 25. maja 1995. godine”, navode iz Gradskog vijeća.

Istovremeno, podsjećaju da je epilog ovakve presude Ustavnog suda BiH, žrtvama i njihovim porodicama, ali i široj javnosti je poznat.

“Apelaciono vijeće Suda BiH je donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora u trajanju od 25 godina, jer je prestao zakonski osnov za izdržavanje kazne zatvora i Novak Đukić je pušten na slobodu. Sud Bosne i Hercegovine je u daljem toku postupka izmijenio ranije donesenu presudu i za ratni zločin na Kapiji 25.5.1995. godine Novaku Đukiću odredio kaznu zatvora u trajanju od 20 godina”, navodi se u apelu/saopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, Novak Đukić je pobjegao u susjednu Republiku Srbiju, te je kao državljanin Srbije postao nedostupan domaćim organima gonjenja. Nakon saznanja o bjekstvu osuđenika Novaka Đukića u Republiku Srbiju, pod pritiskom javnosti i žrtava (porodica poginulih i ranjenih na Kapiji), Sud Bosne i Hercegovine je donio naredbu za izdavanje međunarodne potjernice.

Istovremeno, “predstavnici Suda BiH su se pravdali, kako je naredba o upućivanju Novaka Đukića za izdržavanje kazne zatvora pogrešno zavedena u Osnovnom sudu u Banja Luci, što je izazvalo kašnjenja u izvršavanju naredbe”.

“Umjesto da se radi na privođenju zločina pravdi, organi Republike Srbije 04.09.2014. godine na vojnom poligonu u Nikincima na teritoriji Srbije, provode navodnu rekonstrukciju izrežiranu na način da se javnost ubijedi, kako, već osuđeni, general Novak Đukić, nije odgovoran za zločin na Kapiji”, navodi se.

Stoga, Gradsko vijeće Grada Tuzle zahtijeva od Vijeća ministara, Ministarstva pravde i drugih nadležnih organa BiH, da diplomatskim i pravnim sredstvima poduzmu sve neophodne i dopuštene radnje, kako bi osuđenik Novak Đukić bio izručen Bosni i Hercegovini, a potom i upućen na izdržavanje zatvorske kazne ili da, shodno potpisanom protokolu između dvije države, bude upućen na izdržavanje kazne u Republici Srbiji.

Istovremeno, traže odgovornost svih institucija i pojedinaca, koji su doprinijeli, da osuđeni za ratni zločin Novak Đukić pobjegne i izbjegne izdržavanje kazne zatvora, što je rezultiralo dodatnim uznemiravanjem žrtava zločina na Kapiji i njihovih porodica.

U interesu javnosti i žrtava apelujemo na Visoko sudsko i tužiteljsko Vijeće, da preispita da li postoje eventualni propusti i odgovornost nositelja pravosudnih funkcija, od Ustavnog suda BiH koji je donio odluku o ukidanju osuđujuće drugostepene presude, do sudova koji su postupali po odluci Ustavnog suda BiH, što je u konačnici rezulatiralo stvaranjem uslova da osuđenik Novak Đukić bude pušten na slobodu i pomoglo njegovom bijegu iz Bosne i Hercegovine, navode iz Gradskog vijeća Tuzle.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime