Ratni načelnik CJB Zvornik i pomoćnik optuženi za istrebljenje Bošnjaka enklave Srebrenica

0
19

news-2011-septembar-tuzilastvo_bi8h_1_263108670Srebrenica, Zvornik   ̶   Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH je podigao optužnicu protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića zbog krivičnog djela genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Tužiteljestva BiH.

Trojica optuženih su bili visoki dužnosnici  policijskih struktura Republike Srpske. Optuženi Vasić je bio komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik. Zoljić je obavljao dužnost komandanta Posebnih jedinica policije (PJP) CJB Zvornik, a optuženi Pantić je bio komandir 1. čete PJB CJB Zvornik.

“Vasić se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, a optuženi Zoljić i Pantić da su pomagali i podržavali počinjenje genocida u okviru kojeg je izvršeno prisilno preseljenje oko 40.000 osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, sa područja Zaštićene zone Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida iz članka 171. KZ BiH”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su sudjelovali u planiranju i realiziranju genocida počinjenog u Srebrenici, tako što su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kao i zatočenje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Također, oni se terete i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela.

“Optuženi Vasić se tereti da je izvršio, a optuženi Zoljić i Pantić, pomogli i podržavali djelimično istrebljenje skupine Bošnjaka enklave Srebrenica, kao nacionalne, vjerske i etničke skupine, čime su počinili kazneno djelo- Genocid iz članka 171. točke a) i b), Kaznenog zakona BiH”, saoćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz ove institucije su kazali kako je ova optužnica jedna je od najopsežnijih u Tužiteljstvu BiH kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu tužiteljstvo je predložilo ispitivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih svjedoka, čijim iskazima će dokazivati krivnju optuženih, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime