Ratni heroj Adnan Solaković ispraćen na posljednji počinak u haremu Alipašine džamije

2
78

Sarajevo – U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza Adnanu Solakoviću, ratnom komandantu i zastupniku Skupštine KS, nakon čega je i ukopan.

Dženazi i ukopu je prisustvovao veliki broj osoba među kojima su porodica Solaković, njegovi prijatelji i radne kolege, poznate osobe iz političkog i kulturnog miljea, vojnici, saborci, te građani koji su ga poštovali.

Solaković je sahranjen uz vojne počasti, a dženazu je klanjao Harun ef. Hodžić. Ukopu je prisustvovao i veliki broj žena koje su u suzama ispratile na posljednji počinak ovog velikog čovjeka.

Prije dženaze održana je komemorativna sjednica u velikoj sali Općine Centar na kojoj su se Solakovićevi prijatelji, kolege i saborci oprostili govorima u kojim su istakli kako je riječ o plemenitom čovjeku velikog i hrabrog srca koji je među prvima stao u odbranu svoga grada i zemlje, te se borio za prava boraca i njihov dostojanstven život.

Adnan Solaković preminuo je u ponedjeljak od embolije pluća.

Rođen je 1954. godine u Sarajevu. Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA gdje je i magistrirao. Bio je organizator otpora i pripadnik Udruženja boraca Zelene beretke u kojem je nedavno izabran za predsjednika Skupštine. Penzionisan je sa činom brigadira.

Bio je ugledni ratni komandant kojeg su svi cijenili i poštovali. Obavljao je niz ratnih funkcija: organizator otpora i pripadnik Zelenih beretki, operativac za specijalne jedinice OS RBiH, komandant specijalne brigade Štaba vrhovne komande OS RBiH, komandant mehanizovane brigade, komandant 2. samostalnog bataljona Korpusa Armije RBiH, načelnik Odsjeka za doškolovanje profesionalnog armijskog kadra i za školovanje u Ministarstvu odbrane BiH, načelnik Operativnog centra, v.d. načelnika združenog štaba ARBiH i HVO-a, predsjednik udruženja boraca, predsjednik Skupštine udruženja Zelene beretke… Po završetku rata uključio se u politički život priključivši se SBB-u BiH i obnašao je funkciju zastupnika u Skupštini KS od 2010. godine.

Za svoj rad i doprinos je dobio niz priznanja i odlikovanja: Srebreni štit ARBiH, Općinsku povelju sa zlatnim štitom Općine Stari Grad Sarajevo, Općinsku povelja sa zlatnim štitom Općine Centar Sarajevo, pištolj sa posvetom predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, sat sa posvetom Ministarstva odbrane BiH, sat sa posvetom komandanta Oružanih snaga BiH…

Iza njega su ostali majka, supruga i troje djece.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. To bese onaj ,sto je sprecio Hitlera ,da okupira BIH . Bio desna ruka Valteru .
  Nije ?
  Heroj cega ?
  Organizovao pogrom u komsiluku .
  Gde je on bio – tamo nema pravoslavaca .
  Kakva vam je to drzava ?

  0

  1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime