Rati zločini: Milunu Kornjači osam godina zatvora

0
12

milun-kornjacaPodrinje – Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miluna Kornjaču na sedam godina zatvora za zločine u Čajniču 1992. godine.

Vijeće je izreklo jedinstvenu kaznu Kornjači nakon obnovljenog suđenja za dvije tačke optužnice. Proglasilo ga je krivim da je u maju 1992. naredio odvođenje i zatočenje civila iz sela Brdo na Mostinu i za ovu tačku osudilo ga na pet godina zatvora, javlja BIRN.

Kornjača je oslobođen je optužbi za ubistva civila u Lovačkom domu 19. maja 1992.

Apelaciono vijeće obrazložilo je da nije moglo utvrditi da li je Veljo Tadić u vrijeme kad je izvršio ubistva bio pripadnik jedinice “Plavi orlovi” Miluna Kornjače.

On je u maju 2014. prvostepenom presudom proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini. Za ovo djelo osuđen je na pet godina zatvora i ovaj dio presude Apelaciono vijeće je potvrdilo.

Nakon žalbi ukinut je dio kojim je Kornjača bio oslobođen optužbi za ubistva u Lovačkom domu i odvođenja civila iz sela Brdo, te mu je nakon obnovljenog suđenja izrečena jedinstvena kazna.

Za dio koji se odnosi na Brdo dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću s obzirom da je prvostepenom presudom bio oslobođen. Kornjača, koji se branio sa slobode, nije se pojavio na izricanju presude.

Njegov branilac Rade Golić kazao je da je danas obaviješten da je optuženi “još u bolnici”.

(bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime