Rast trgovinske razmjene Makedonije i Turske

0
42

davutoglu_makedonija_anadolija_mainMakedonija – Ahmet Davutoglu u posjeti Makedoniji najavio povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u posjeti je Makedoniji, u uzvratnoj posjeti makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom.

Oba premijera su potvrdila da su odnosi između dvije zemlje na veoma visokom nivou.

Turska podržava napore Makedonije na putu prema članstvu u NATO paktu. Dvojica premijera istakli su da žele što veću ekonomsku saradnju.

Razmatraju se mogućnosti za razvoj turističke ponude, kulturne saradnje i rasta izvoza makedonskih poljoprivrednih proizvoda Turskoj.

Turski premijer posjetio je Murat-pašinu džamiju u Staroj skopskoj čaršiji, gdje se sastao sa predstavnicima turske zajednice u Makedoniji.

I jedan i drugi premijer naglasili su kako su ekonomski odnosi prioritet.

”Turske investicije u Makedoniji do sada su dostigle nivo od jedne milijarde i 200 miliona eura. Ovo je odlična suma, ali postoje još veće mogućnosti. Naprimjer, slobodna industrijska zona za turske investitore u Makedoniji je dobar model. Do kraja godine očekujemo da trgovinska razmjena dostigne 356 miliona eura, ali odlučni smo da dostignemo sumu od 800 miliona eura u skorije vrijeme”, rekao je Davutoglu.

Gruevski je kazao kako se Makedonija trudi da turskim investitorima približi informacije o mogućnostima investiranja u Makedoniji.

”Ja sam dva puta posjetio nekoliko turskih gradova, sreo se sa više biznismena i predstavio naše mogućnosti. Mi ćemo i dalje ulagati napore i pomagati turskim kopmanijama koje žele proširiti svoje biznise van Turske”, rekao je Gruevski.

Turske investicije

Prema podacima Privredne komore Makedonije, uvoz proizvoda iz Turske u prvih 10 mjeseci ove godine povećan je za 23,8 % u odnosu na prošlu godinu i iznosi 245 miliona eura.

Jedna od najvećih turskih investicija do sada u Makedoniji je kompanije TAV, koja je uložila 110 miliona eura u skopski i ohridski aerodrom.

Turska kompanija Cevhair Holding trenutno gradi četiri velika nebodera u Skoplju, u koje planira uložiti 300 miliona eura.

Turska Halk Banka u 2008 je preuzela tadašnju IK Banku za 23 miliona eura.

Ranije u utorak, na radnom doručku sa predstavnicima Makedonsko-turske trgovinske komore (MATTO), Davutoglu je istakao da Turska i Makedonija gaje historijski utemeljene dobre odnose.

Naglasivši da se bilateralni odnosi u svijetu grade na tri temelja, kulturi, politici i ekonomiji, Davutoglu je u obraćanju prisutnima kazao da sa turskog aspekta Makedonija zauzima važno mjesto u sva tri pomenuta konteksta.

Podsjetivši da je i u periodu obavljanja dužnosti šefa turske diplomatije obišao skoro sve dijelove Makedonije, Davutoglu je kazao da je uvijek podržavao zaštitu kulturnog naslijeđa na Balkanu, a posebno u Makedoniji i da neće moći biti opravdano pomjeranje niti jednog kamena, niti vađenje jednog čavla iz te baštine.

„Ovo područje nama nije strano. Kultura i tkivo ovog područja su dio i naše kulture. Nigdje se ne možete osjećati strancem. Ta kulturna povezanost je veoma važna i za poslovni svijet“, kazao je Davutoglu.

‘Makedonija je srce Balkana’

Osvrnuvši se na političke odnose, Davutoglu je kazao da je Turska sa Makedonijom uspostavila veoma blisku političku saradnju, kakva joj je uspjela sa samo malim brojem država.

Podsjetivši da je Turska prva priznala Makedoniju sa njenim ustavnim nazivom, Davutoglu je kazao da je kao takvu i dalje na svim poljima priznaje i da su sve institucije otvorene za unpređenje saradnje.

Turska i Makedonija su 2010. godine potpisale dokument o strateškim odnosima, koji nalaže minimalno po jednu uzajamnu posjetu godišnje najviših zvaničnika dvije zemlje.

„Ne prođe ni jedan mjesec bez neke zajedničke posjete. Uporedo sa svim temama, na svakon sastanku se predaje važnost i aktivnostima naših investitora ovdje. Prijateljski dijelimo sva pitanja koja nam se proslijede. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti. S druge strane, ovdje ćemo prisustvovati i proslavi Praznika nastave na turskom jeziku. To je polje gdje se presijecaju naša kulturna i politička saradnja. Zahvalan sam Trgovinskoj komori. Od 2008. godine su napravljeni veliki iskoraci. Ali ako mene pitate, to nije dovoljno. To ne oslikava naše odnose na drugim poljima. Turska je na 13. mjestu makedonskog izvoza, a Makedonija je 8. na listi turskog izvoza. Lično ne bih bio zadovoljan ni da su ti makedonsko-turski odnosi na drugom mjestu. Između Turske i Makedonije mora biti najveća trgovinska razmjena. Za to postoje sve pretpostavke“, kazao je Davutoglu.

On je kazao kako Makedonija obzirom na svoj položaj predstavlja srce Balkana, te dodao da je to zemlja u kojoj žive ljudi različitih etničkih i vjerskih pripadnosti.

“Zbog toga, ako bude stabilnosti u Makedoniji bit će je i na Balkanu”, poručio je on.

Kazao je također kako će se blagostanje i ekonomski razvoj u ovoj zemlji odraziti i na ostatak regije, te dodao: “Zbog toga, ono što Vi radite ovdje doprinijet će odnosu između Turske i Makedonije, a s druge strane putem stabilnosti Makedonije doprinijet će cijelom Balkanu. Mi kao zemlja koja pridaje važnost stabilnosti i blagostanju na Balkanu svaku vašu investiciju smatramo i kao trgovinsku vrijednost i kao doprinos stabilnosti u regiji”.

Pored pitanja ekonomije i stabilnosti, Davutoglu je kazao kako je prisutnost Turske u Makedoniji bitna u kulturnom smislu i predstavlja jedan vid historijske odgovornosti.

“Mi ćemo nastaviti sa aktivnostima i naporima kada je u pitanju održavanje naše kulturne baštine u ovoj zemlji kao i razvijanju odnosa na polju kulture”, rekao je turski premijer, te dodao da će odnosi Turske i Makedonije u narednom periodu biti razvijani bržim tempom.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime