Rast proizvodnje pastrmke u Bosni i Hercegovini

0
19

rast-proizvodnje-pastrmke-u-bih-_trt-bosanski-24947BiH – Istraživanja kvaliteta vode su pokazala da je 92% rijeka i potoka u BiH visokog kvaliteta i čistoće. Ukupna dužina rijeka je oko 10.000 km.

Najveći evropski izvori vode nalaze se u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci procjenjuju da su kvalitet i temperatura određenih tokova idealni za proizvodnju pastrmke.
Fondacija BIGMEV istražuje investicijske mogućnosti u BiH koja je potencijalni lider regiona u sektoru uzgoja pastrmke, te je otpočela sistematske aktivnosti informisanja turskih biznismena o poslovnim mogućnostima u ovom sektoru.

Iz perspektive turskih biznismena, Bosna i Hercegovina predstavlja kapiju Evrope. Zemlja nudi profitabilne poslovne prilike u različitim sektorima. S obzirom na ogromno bogatstvo vodama, uzgoj pastrmke je izvanredna poslovna prilika u BiH.
Geostrateški položaj, prirodne ljepote i resursi, podsticaji za investitore, niske porezne stope, konkurentna i kvalitetna radna snaga, postojeći regionalni i bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini te evropska perspektiva su činjenice kojima Bosna i Hercegovina turskim biznismenima otvara vrata evropskog tržišta.
Vezano za sektor uzgoja ribe, u BiH je iskorišteno samo 1% vodenih resursa, što je jedna od velikih prilika za turske poduzetnike. 
Bosna i Hercegovina je jedna od evropskih zemalja koja najviše plijeni pažnju po pitanju uzgoja pastrmke i koja ujedno konstatno povećava izvoz u EU. Bosna i Hercegovina je zemlja sa značajnim vodenim i potencijalima u uzgoju ribe.
Bosna i Hercegovina ima najveći kapacitet za proizvodnju pastrmke u Evropi te posjeduje različite olakšice i poticaje kod dobijanja koncesija na rijekama i jezerima. Neretva, Vrbas, Bosna i Drinasu neke od rijeka koje imaju ogroman potencijal za proizvodnju ribe.
 
Mnogobrojne prilike za investitore
Pored toga što se u kvalitetnim vodenim resursima proizvodi najkvalitetnija riba, bosanskohercegovacka akvakultura je proglašena najkvalitetnijom akvakulturom od strane SEE-a (KIT).
U BiH se trenutno nalazi 18 kaveznih i 28 betonskih ribnjaka za pastrmku, 5 bazena za šarane, 2 jezera morske kulture, te mnoga postrojenja za preradu.
Predsjednik BIGMEV-a Muzaffer Ćilek je istakao da je bosanskohercegovačka akvakultura važna investicijska prilika za turske biznismene, te da se u ovom polju može ostvariti značajna saradnja.
Ćilek je također ukazao na poslovne mogućnosti kao što su partnerstva, izgradnja fabrika riblje hrane, izgradnja postrojenja za uzgoj mlađi te postrojenja za preradu ribe. “Turski biznismeni imaju mogućnost da 65-70% proizvodnje izvezu u 13 zemalja EU i to je razlog zašto usmjeravamo turske biznismene prema BiH, tj. kako bi iskoristili ove mogućnosti” ističe Ćilek.
(trtbosna)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime