Rasprava o budžetu za narednu godinu

0
7

budzet-bosna-i-hercegovinaSarajevo – Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH razmatrat će Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 2.357.700.000 KM.

Dnevnim redom predviđeno je razmatranje i Prijedloga zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2014. godinu.

Predloženi budžet veći je od ovogodišnjeg za 143,5 miliona KM ili za 6,5 odsto, a ovo povećanje je najviše uslovilo planirano vraćanje duga, naročito na osnovu kreditnog stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Vlada je upozorila da Parlament treba odobriti konačnu formu budžeta do 9. decembra, da bi Federacija dobila narednu tranšu kredita od MMF-a, jer bi u  protivnom uslijedio neželjeni rebalans.

Budžet ne može biti operativan dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu.

 Poslanici bi trebalo da se izjašnjavaju i o finansijskim planovima vanbudžetskih fondova i to o Prijedlogu finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu i procjeni za 2015. i 2016. godinu, Prijedlogu finansijskog plana Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu i Prijedlogu finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2014.godinu.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime