Rasim Karabegović poklanja zemljište za Dovište “Orlić – Pašin put”

0
3
org_odborZvornik – Pripreme za održavanje Kulturno-vjerske manifestacije “Dovište Orlić – Pašin put 2015” odvijaju se punim intenzitetom. Bez obzira na visoke temperature, u toku ovog vikenda na nekoliko lokaliteta na širem prostoru dovišta odvijale su se intenzivne aktivnosti: uređenje poligona za sportska takmičenja, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture i dr.

Ipak, najznačajnija aktivnost odvijala se samom prostoru dovišta, odnosno buduće musale na kojoj će se obavljati dova i ostali vjerski sadržaji ove manifestacije. U prisustvu vlasnika zemljišta Rasima Karabegovića i članova organizacionog odbora započeli su radovi na uređenju prostora dovišta.

Obradovao sam se obnavljanju ovog dovišta, jer sam kao dijete od starijih slušao o dovama na ovim prostorima. Kada sam prošle godine vidio da narod u velikom broju dolazi ovdje u srcu sam donio odluku da uvakufim ovo zemljište, kao svoj doprinos zaživljavanju dovišta i vraćanju naše tradicije na ovom prostoru.

Rasim Karabegović (1947), sin Dede i Dževahire (rođ. Čanić) rodom je iz Seferovića (MZ Križevići – opština Zvornik), naselja udaljenog oko dva kilometra sjeveroistočno od dovišta. Daleke 1973. godine otišao je na privremeni rad u Klagenfurt u Austriji, a 1986. godine izgradio je kuću u Donjim Capardama gdje je i doselio sa porodicom. Od 2009. godine je u penziji i živi u Donjim Capardama. Narednih dana će sa predstavnicima Islamske zajednice završiti sve aktivnosti oko uvakufljenja tri parcele na lokalitetu dovišta, ukupne površine preko 12 dunuma. Nada se da neće biti jedini vakif ovog dovišta, i da će ovaj prostor postati mjesto i dove i okupljanja vjernika sa ovih prostora i okoline.

(zeman-kalesija)

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime