Raphael Lemkin Seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina: Auschwitz i Srebrenica: Nikad više!

0
3

unnamedSarajevo  ̶   Ove godine svijet se prisjeća dvije tužne godišnjice – 70 godina od oslobođenja zloglasnog Auschwitza i saznanja o holokaustu, te 20 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

S porukom da se takvi zločini nikome nikada više ne smiju desiti, u Sarajevu je započeo sa radom seminar Raphael Lemkin, za prevenciju genocida i masovnih zločina.

Jedan od najpoznatijih svjetskih seminara u oblasti prevencije genocida, nazvan po Raphaelu Lemkinu, čovjeku koji je prije 71 godinu prvi definirao pojam ‘genocid’ i koji je život i karijeru posvetio Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju genocida, u Sarajevu su organizirali Auschwitz Institut za mir i pomirenje i Family Memorial Foundation, u saradnji sa Vesatijja centrom za dijalog Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Cilj seminara je upoznati učesnike sa konceptom genocida i masovnih zločina i kako oni nastaju, a u svrhu prevencije zločina u samim počecima njihovog nastajanja.

Raphael Lemkin seminari također se bave pitanjima međunarodne sigurnosti i ljudskih prava, izgradnjom pomirenja i povjerenja u post-konfliktnim društvima, kao i poticanjem interkulturalnih i međureligijskih dijaloga, sve u svrhu izgradnje održivog mira i sprječavanja genocida i masovnih zločina.

„Moramo stalno učiti o holokaustu i genocidu, ne samo kao o teškim historijskim činjenicama, već našu djecu moramo upozoriti o opasnostima rasizma, anti-semitizma, islamofobije i drugih primjera mržnje, govora mržnje i netolerancije“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa obraćajući se prisutnima na seminaru u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

„Moramo učiti mlade naraštaje da cijene demokraciju i ljudska prava. Moramo ih ohrabriti da se odlučno odupru mržnji, netoleranciji i etničkim konfliktima, tako da se uzvik ‘NIKAD VIŠE!’ ne priguši, da se Auschwitz i Srebrenica nikada više ne dogode!“, naglasio je dr. Cerić.

U tom smislu govorio je i ekspert za proučavanje genocida dr. James Waller, direktor akademskih programa Auschwitz instituta za mir i pomirenje, koji je istaknuo da je bit seminara ponuditi iskustva Bosni i Hercegovini, ponajviše u oblasti izučavanja genocida, što bi institucinalno trebalo biti uvedeno u obrazovne programe viših škola.

Proučavanje i učenje o genocidu, kako je naglasio, od posebne je važnosti za prevenciju genocida i masovnih zločina.

Tokom trodnevnog seminara, na kojem će također biti riječi i o tranzicijskoj pravdi, te ulozi medija, ali i vjerskih zajednica u procesima pomirenja i prevencije genocida i masovnih zločina, svoja izlaganja predstavit će ugledni predavači iz naše zemlje i inostranstva, a posebna predavanja bit će upriličena i za studente.

unnamed (1)

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime