Ramiz Salkić: ‘Entitetski zakon o prebivalištu ne smije biti usvojen’

0
8

Ramiz-Salkic2-400x300Podrinje – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić smatra da je pokretanje procedure za usvajanje zakona o prebivalištu i boravištu u NSRS otvaranje novog fronta za blokade procesa povratka prognanih.

Zakon o prebivalištu i boravištu RS ne može i ne smije biti usvojen, niti se smije dozvoliti njegova primjena u praksi. Predložena rješenja u ovom aktu bi skoro u potpunosti blokirala implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji nije proveden na terenu. Povratak svih prognanih na njihova prijeratna prebivališta značajno je usporen, a u nekim segmentima i onemogućen lošim propisima koji su usvajani u proteklom periodu – ukazao je Salkić.

Ovim zakonskim rješenjem ograničava se, kaže, sloboda kretanja na cijelom području Bosne i Hercegovine, stvaraju pretpostavke za masovni progon Bošnjaka iz RS i ovjerava potpuna diskriminacija državljana BiH u dijaspori.

-Inicijatori pokretanja ove procedure svjesni su da će se Bošnjaci u nadležnim organima i tijelima odlučno suprotstaviti i svim pravnim sredstvima boriti da ovaj zakon ne zaživi. U suprotnom bi se stvorio pravni okvir za legalizaciju procesa ponovnog progona i etničkog čišćenja – navodi Salkić.

Predložena rješenja u ovom zakonu su, smatra, potpuno u suprotnosti sa demokratskim načelima i krše elementarna ljudska prava propisana univerzalnim međunarodnim aktima i ozbiljna su prijetnja ukidanju bezviznog režima za sve građane Bosne i Hercegovine.

-Pozivam sve predstavnike domaćih i međunarodnih institucija da spriječe usvajanje ovog zakona i na taj način zaustave etničko čišćenje u Republici Srpskoj i druge negativne efekte zbog takvog rješenja – izjavio je Ramiz Salkić.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime