Ramić: ‘Žrtve genocida u Prijedoru ponovo ponižene’

0
0

imagesPrijedor, Kanada – Žrtve agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, posebno žrtve genocida u Prijedoru su još jednom ponižene od Haškog tribunala. To više nije Tribunal istine i pravde, već Tribunal nepravde, neistine.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron uvjetno je prihvatio ublažavanje kazne za 30 mjeseci osuđenom ratnom zločincu Milomiru Stakiću i time ponovo ponizio prijedorske žrtve i nanio težak udarac istini i pravdi u svijetu. Milomir Stakić predsjednik samoproglašene Skupštine srpskog naroda općine Prijedor, predsjednik Savjeta za narodnu obranu iste općine i predsjednik ratnog predsjedništva općine tijekom agresije i genocida je osuđen za najteže oblike ratnih zločina.

Njemački sudac Wolfgang Schomburg je potvrdio da je Stakić kao “predsjednik ratnih autoriteta postavljenih u Prijedoru 1992 godine, kriv za zlostavljanje, nasilno izbacivanje iz njihovih domova te ubistva Bošnjaka i Hrvata. Sve to je konstituirano kao optužba za zločin protiv čovječnosti kao i ratni zločin. Zar se gospodine Meron može govoriti o smanjenju kazne ovakvom ratnom zločincu? To mogu uraditi samo nečasni, neprofesionalni ljudi.

Istog dana Raspravno vijeće Haškog tribunala u slučaju protiv bivšeg predsjednika entiteta Republike Srpske osumnjičenog ratnog zločinca Radovana Karadžića odbacilo je zahtjev Haškog tužiteljstva za otvaranjem dokaznog procesa u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica, otkrivene prošle godine. Raspravno vijeće smatra da zahtjev za ponovnim otvaranjem nije u interesu pravde. Zar najveća masovna grobnica u BiH, ali i najveća grobnica u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Tomašica, nije krucijalni dokaz za agresorsko genocidne namjere Radovana Karadžića, za genocid u Prijedoru.

Za preživjele žrtve i svjedoke genocida u Prijedoru Haški tribunal više nije mjerilo istine i pravde, već mjerilo nepravde, poniženja, nemorala i neljudskosti, rekao je u izjavi javnost Emir Ramić.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime