Ramić pisao direktru Arcelormittala: Ispunite obećanje koje ste dali žrtvama koncentracionog logora smrti Omarska

0
0

Logor_Omarska_2013_abKanada – Pismo izvršnom direktoru ArcelorMittala Mladenu Jelaču,

Prema izvještaju za medije koga smo dobili od Lidije Milić u povodu obilježavanja deset godina rada ArcelorMittala izvršni direktor Mladen Jelača je rekao: “Izuzetno smo ponosni na ono što je postignuto u proteklih 10 godina. Kroz planirane investicije, kao i znanje i odlučnost naše radne snage udarili smo temelj za dugoročno, održivo i uspješno poslovanje. Pri tome smo također uspješni i sigurni u našoj društvenoj odgovornosti u sredini u kojoj radimo. Mi smo ponosni na naše dostignuća u tom područiju, kao što smo ponosni i na naš poslovni uspjeh.”

IGK – gospodine Jelača – Ispunite obećanje koje ste dali žrtvama koncentracionog logora smrti Omarska – tek tada ArcelorMittal može kazati da je uspješan u 10 godina rada.

Gospodine Jelača,
Obraćamo vam se ovim pismom jer vaše djelovanje u vezi s bivšim koncentracionim logorom smrti Omarska smatramo neprihvatljivim i potpuno nemoralnim. Kako niste odgovorili na naša prethodna pisma, nalazimo da je pismo povodom 10 godina rada vaše firme još jedan način da privučemo vašu pažnju.

Decembra 2005 godine, na novinarskoj konferenciji kompanije ArcelorMittal u Banja Luci, najavili ste planove za memorijalni centar “Omarska” čiju izgradnju bi financirala firma ArcelorMittal. Od tada, ArcelorMittal je odustao od privrženosti finansiranju i izgradnji memorijalnog centra “Omarska”, navodeći u februaru. 2006. godine da se “privremeno obustavljaju” radovi projekta”.Poslije toga ArcelorMittal je počeo uskraćivati pravo žrtvama da posjete mjesto zločina.

U ime žrtava genocida u Prijedoru koji žive u Sjevernoj Americi i od kojih su mnogi bili strašno mućeni u koncentracionom logoru smrti Omarska, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} još jednom vas upozorava: Vaš trenutni stav i odnos u vezi Omarske je neodgovoran, opasan i predstavlja politiku negiranja genocida. Zato vas podstićemo da odmah primjenite odgovorne mjere i ispunite obećanje koje ste dali žrtvama koncentracionog logora Omarska.

IGK će nastaviti informisati političke organe SAD i Kanade i organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda o vašem ponižavanju žrtava genocida u Prijedoru, piše u pismu koje je potpisao profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime