Ramić: ‘Mir u BiH je ponovo ugrožen Odlukom Vlade RS-a’

0
17

ramic1Kanada, Srebrenica, Vlasenica, Višegrad –Povodom antiustavne, diskriminirajuče Odluke o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, direktor Instituta za istraživanje genocida prof. Emir Ramić dao je izjavu u kojoj ističe:

Entitet RS kao prostor najdrastičnije diskriminacije nesrba i najgrubljeg kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda je neodrživ u savremenom demokratskom svijetu. Režim Milorada Dodika ne može spriječiti nesrbe da se na sljedećim općim izborima vrate u politički život privremeno okupiranog dijela BiH.

Dejtonska kompozicija BiH omogućava režimu Milorada Dodika da konstantno ugrožava mir i stabilnost bosanskohercegovačke države. U BiH poslije agresije i genocida napravljen je kompromis suprotan Ustavu Republike BiH. Napravljen ustavni sistem koji generira nacionalizam, neravnopravnost i sigurnosnu, političku, vjersku i kulturnu ugroženost na teritoriji entiteta RS Bošnjaka i Hrvata. Entitet RS je neodrživa sa ekonomskog, političkog, vojnog i moralnog aspekta. Nakon što su probosanske političke stranke potpisale sporazum „ Domovina”, o zajedničkom nastupu na općim izborima u entitetu RS velikosrpska politika je pokrenula ofanzivu. Protivustavna i protivzakonita Odluka Vlade entiteta RS je dio te velikosrpske, nacionalističke ofanzive. Srpska nacionalistička politika se ne može pomiriti sa činjenicom da se pomoću glasanja na izborima anulira genocidna srpska država u BiH.

Prognane i preživjele žrtve agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, koji ponovo postaju žrtve Dodika i njegovog agreesivno-genocidnog  režima, najoštrije osuđuju donošenje antiustavne, diskriminirajuče Odluke o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Na silu prognane preživjele žrtve i svijedoci agresije i genocida, ovu u nizu sličnih poruka mržnje, netolerancije, nepriznavanja, nepoštovanja i neprihvatanja drugog i drukčijeg, od strane Dodika i njegovog režima smatraju kao ozbiljan antidržavni, antibosanskohercegovački, atak entiteta stvorenog legalizacijom rezultata agresije i genocida na mir, Ideju Bosne i Bosanski duh, na bosanskohercegovačke narode i građane, na državu BiH, pa samim tim i na ljudsku civilizaciju. Mir u BiH je ponovo ugrožen od istih onih subjekata koji su 1992. godine agresijom, genocidom, koncentracionim logorima smrti, nasilnim protjerivanjem, ekocidom, etnocidom, urbicidom, etnocidom, elitocidom, masovnim, organizovanim silovanjima, uništavanjem materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara, krenuli na državu BiH i njene narode i građane sa ciljem da ih unište.

Podsjećamo da je Vlada entiteta RS navedenom odlukom, lažno se pozivajući na razloge sigurnosti, dala policiji entiteta RS odriješene ruke da krši zagarantirana prava povratnika i ugrožava njihovu sigurnost. Ta ista policija je Presudom Internacionalnog suda pravde osuđena kao subjekat koji je izvršio genocid u BiH.

Ovom anticivilizacijskom, antihumanom, nepravednom Odlukom koja je usmjerena protiv države BiH i otvorenog, slobodnog civilnog društva i koja pokazuje da je režim Dodika ”utvrdio potreban” broj povratnika koji im ne mogu poremetiti genocidnu tvorevinu, režim manjeg entiteta nastavlja zločinački pohod ka na silu otetom i etnički očišečenom bosanskohercegovačkom prostoru koji je nekada bio multikulturni, multivjerski, multietnički bastion egzistencije Ideje Bosne i Bosanskog duha. Diskriminirajučom kontrolom broja povratnika na već etnički očišćenom teritoriju manjeg entiteta na najgrublji način su povrijeđena osnovna ljudska prava i slobode povratnika i drastično prekršene osnovne pravne nacionalne i internacionalne norme. Mi tu odluku ne priznajemo i učinit ćemo sve da uskratimo legitimitet njenom provođenju. Navedenu odluku treba odmah suspendirati.

Jednostranim usvajanjem navedene, nepravedne odluke, bez konsultacija sa Parlamentarnom skupštinom BiH i drugim državnim organima, režim manjeg entiteta je još jednom potvrdio da mu nije stalo do države BiH.

Zaista je vrijeme da se na kontinuirane napade na državu BiH od strane aparthejdskog režima Milroda Dodika odgovori udrženom akcijom svih pro bosanskohercegovačkih snaga u i van BiH i upotrebom svih demokratskih sredstava. Ujedinjene pro bosanskohercegovačke snage trebaju poslati snažnu poruku za nepriznavanje neuspjelog i nefunkcionirajućeg Dejtonskog ustava. Nakon Presude Internacionalnog  suda pravde o krivici entiteta RS za genocid, ukidanje entiteta RS je legitiman politički stav po osnovu Konvencije o zabrani priznavanja rezultata genocida, te članu 53 Bečke konvencije. Na privremeno okupirani dio bosanskohercegovačke zemlje treba vratiti BiH odnosno ideju Bosne i bosanski duh.

Smatramo da se na ovome treba vršiti diferencijacija političkih opcija na predstoječim izborima. Naše glasove zaista treba dati onima koji se bore protiv negatora pravno dokazanog genocida u BiH i protiv napadača na državu BiH, te za one koji se bore za dekompoziciju dejtonske BiH. Ovo treba biti motiv više za opću mobilizaciju, da se dobije ova presudna izborna bitka za povratak nesrba na političku scenu entiteta RS, odnosno zemlju i državu BiH u kojoj neće biti genocidnih paradržavnih tvorevina.

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime