Ramić: ‘Holandija mora biti kažnjena za genocid u Srebrenici’

0
16

ramic1Kanada, Srebrenica, Holandija – Da li je moralno, humano, pravedno da više holandskih sudova i Evropski sud za ljudska prava  proglase imunitet za UN, vrhovni politički, ali i moralni i pravni svjetski autoritet pod čijom zaštitom i zastavom je počinjen največi zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici?  Internacionalna zajednica i posebno  svjetske sile nisu adekvatno odgovorile na agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu RBiH. Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti čovjeka, civilizaciju, međunarodnu zajednicu i posebno UN.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) podržava tužbu 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga UN  bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. “zaštićenoj zoni Srebrenica”. Holandski bataljon je bio dio UN, koji ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida.

Prema istraživanjima svjetskih autoriteta, članova Internacionalnog ekspertnog tima IGK, holandski bataljon u skolopu UN nije spriječio genocid u Srebrenici. Holandski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tkz „zaštićenoj zoni », kada su vojska i policija entiteta RS zauzela grad i ubile više od 8,000 Bošnjaka.

Država Holandija je tada imala stvarnu moć odlučivanja nad svojim bataljonom, ali njen primarni cilj bila je sigurnost holandskog bataljona, a ne Bošnjaka Srebrenice. Tako je holandska država prekršila Povelju UN i mnoga druga normativna akta internacionalnog prava, jer je njen bataljom mirno dopustio agresivnoj i genocidnoj vojsci i policiji entiteta RS da uđe u tkz „zaštičenu  zonu“ i ubije više od 8,000 nedužnih civila.

Istovremeno holandska država je ponizila čast svih mirovnih snaga i operacija.  Holandska vlada je zbog toga podnijela ostavku nakon genocida u Srebrenici. Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju 2004. jednoglasno je presudilo da je u Srebrenici počinjen genocid.  Bivši generalni sekretar UN Kofi Annan izjavio je kako je u tom gradu počinjen najgori zločin od Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud pravde je 2007. u tužbi BiH protiv Srbije za genocid presudio da su instiucije entiteta RS počinile genocid.

U ime žrtava i svijedoka genocida u RBiH tražimo od holandskog suda pravičnu presudu na tragu pravde i istine za žrtve, a ne politike, tražimo pravni presedan koji će kao zadnji pravni lijek spasiti čast mirovnih snaga i mirovnih operacija. Jer Holandija je odgovorna za zločin genocida koji su  počinile srpske vojne i policijske snage, koje su presudom Internacionalnog suda pravde osuđene za genocid u Srebrenici.  Vojnici koji su zaduženi za mir dopuštaju genocid. Ako se to sudski sankcioniše onda se šalje snažna poruka budućim mirovnim snagama da će odgovarati u slučaju pasivnog odnosa prema agresivno genocidnim kršiteljima mira, bezbjednosti, ljudskog života i dostojanstva. Odgovornost Holandije leži istovremeno i na UN posebno kada se radi o samom padu zaštićene zone. Tražimo od UN  i drugih odgovornih da formiraju fond iz kojeg bi se isplaćivale odštete žrtvama genocida u Srebrenici.

Emir Ramić

IGKBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime